Киселини в стомаха – можете да се излекувате с тези рецепти и съвети!

Киселини в стомаха – можете да се излекувате с тези рецепти и съвети!

Киселините в стомаха представляват парещо усещане високо в стомаха и хранопровода (под лъжичката и зад гръдната кост), което може да се разпростре до врата, гърлото и лицето. То обикновено възниква след хранене и се влошава при навеждане, повдигане на предмети и лягане по гръб.

Киселините в стомаха, наричани още киселинна диспепсия или гастроезофагеален рефлукс, са често срещано явление. Повече от една трета от населението страда понякога от киселини в стомаха, както и половината от бременните жени. Киселините обикновено се увеличават с напредването на възрастта; те обаче не са рядкост – и често биват пренебрегвани – при пеленачетата и децата, пише Lekuva.net.

Киселините се получават, когато храносмилателните сокове от стомаха се придвижат обратно към хранопровода – тръбата, свързваща гърлото със стомаха. Горната една трета от хранопровода се състои от скелетен мускул, който тласка храната надолу, а долните две трети представляват гладък мускул.

Сфинктерът на хранопровода, който се намира в долната му част, представлява дебела мускулна лента, която обхваща хранопровода малко над най-горната част на стомаха. Сфинктерът обикновено е плътно затворен – отваря се само когато храната преминава от хранопровода в стомаха — и не допуска съдържанието на стомаха да се върне обратно в нежните хранопроводни тъкани. Стомахът има плътно слузно покритие, което го предпазва от силната солна киселина, която той отделя за смилането на храната. Много по-тънкото слузно покритие на хранопровода обаче не може да го предпази от стомашната киселина. Ето защо, ако сфинктерът се отвори неправилно или не се затвори напълно, стомашната киселина може да се върне обратно и да раз­дразни хранопровода, причинявайки киселини.

Киселините в стомаха, които се появяват инцидентно, са безвредни. Често появяващите се или хронични киселини (повече от два пъти седмично) обаче се наричат болест на гастроезофагеалния рефлукс (ГЕРБ) и изискват навреме да им се обърне внимание. Повтарящите се пристъпи на ГЕРБ могат да доведат до възпаление на хранопровода (езофагит). Ако хранопроводът често е атакуван от стомашна киселина и храносмилателни ензими, резултатът може да бъде образуване на язви, цикатризиране (образуване на ръбци) и удебеляване на стените на хранопровода. Това води до стесняване на вътрешността му и може да повлияе върху преглъщането и перисталтичното (гладкомускулно) движение, които изпращат храната надолу. Има вероятност многократното раздразване на хранопровода да доведе и до синдрома на Барет – промени в типа на клетките, които покриват хранопровода, който впоследствие може да прерасне в рак на хранопровода.

Киселините, които се появяват нощно време и засягат около 80% от хората, са по-опасни за хранопровода от киселините, които се появяват през деня. Те често пречат на съня и могат да отключат симптоми при страдащите от астма.

Гастроезофагеалният рефлукс може да се появи и при деца по-малки от една година, особено при преждевременно родени бебета или при такива с церебрална парализа. Той може да бъде причина и за някои мигренни главоболия. В допълнение, хроничните киселини в стомаха могат да бъдат симптом на стомашна язва или заболяване на коронарните артерии.

Причини и симптоми за появата на киселини в стомаха

Причини

Киселините в стомаха се причиняват от:

 • Отпуснат сфинктер на хранопровода, който не се затваря както трябва
 • Свръхпроизвеждане на стомашна киселина
 • Увеличено стомашно налягане
 • Много са факторите, които допринасят за неправилното действие на сфинктера на хранопровода:
 • Нередовно хранене, пропускане на хранения
 • Тютюнопушене
 • Кофеин
 • Стрес

Някои лекарствени средства, в това число диазепам (Valium), меперидин (Demerol), теофилин, морфин, простагландини, блокери на калциевите канали, лекарствени средства за сърце на основата на нитритите, прогестерон и антихолинергични и адренергични лекарства (лекарства, които блокират нервните реакции на парасимпатикуса).

 • Парализа и склеродермия (автоимунно заболяване, което втвърдява телесните органи)
 • Обилни хранения, които разширяват стомаха и пречат на сфинктера да се затвори
 • Алкохол, който намалява налягането върху сфинктера, което му позволява да се отпуска и да се отваря. Алкохолът може също да раздразни и лигавицата на хранопровода
 • Отслабване на сфинктера и загуба на тонуса на сфинктерния мускул с увеличаване на възрастта

Хиатусната херния се среща често сред бременните жени, пушачите, хората с наднормено тегло и хората на възраст над петдесет години. Хиатусът представлява отвор в диафрагмата (големият мускул, който разделя гръдната кухина и корема), през който хранопроводът се свързва със стомаха. Ако хиатусът загуби своята форма и се отпусне, стомахът може да се подаде през него и да образува джоб точно под сфинктера на хранопровода, в който се събира стомашна киселина. Тези хиатусни хернии обикновено са причина за чести и силни киселини и ГЕРБ.

Факторите, които могат да увеличат стомашното налягане и да причинят гастроезофагиален рефлукс, са:

 • Наднормено тегло
 • Лягане по гръб или надясно в рамките на един-два часа след хранене
 • Тесни дрехи
 • Бременност, при която нарасналата утроба измества стомаха, като забавя изпразването му от стомашното съдържание

Твърде бързото хранене, недостатъчното сдъвкване и тютюнопушенето увеличават производството на стомашна киселина. Освен това тютюнопушенето пресушава слюнката, която предпазва хранопровода от киселината.

Известни са много храни, които допринасят за появата на киселини:

 • Тлъсти, пържени или мазни храни
 • Пикантни храни, например люти чушки
 • Черен пипер
 • Киселинни храни, например домати, туршии и оцет
 • Шоколад
 • Кафе, обикновено или без кофеин
 • Мента или други ментови продукти

Симптоми

Самите киселини в стомаха са симптом на гастроезофагеален рефлукс (ГЕРБ). Страдащите от киселини отделят обилно слюнка или връщат обратно съдържанието на стомаха в устата си, в резултат на което в нея остава кисел или горчив вкус.

Другите симптоми на ГЕРБ включват:

 • Затруднено или болезнено преглъщане
 • Възпалено гърло
 • Прегракване, ларингит, хриптене, кашляне
 • Пневмония
 • Възпаление на венците, лош дъх
 • Болки в ухото

Поставяне на диагноза

Киселините в стомаха обикновено се диагностицират с помощта на пациентските истории и клинични оценки. За потвърждаване на диаг­нозата, оценка на увреждането на хранопровода и наблюдение на процеса на оздравяване могат да се използват допълнителни процедури. Описаните по-долу диагностични процедури са подходящи за всеки, който има чести, хронични или трудни за лечение киселини или усложняващи се ГЕРБ симптоми, изброени по-горе.

При езофагеалната манометрия се използва тънък гъвкав катетър, вкаран в хранопровода. Малките отвори в катетъра улавят налягането в различни точки на хранопровода, докато мускулът е в покой и по време на преглъщане. Наляганията се подават към компютър, който анализира вълновите модели.

Пасажът (серия от рентгенови изследвания) на горната част на стомашно-чревния тракт, или „поглъщането на бариева каша“, може да покаже стесняване на хранопровода, язви, тумори, хиатусна херния или пристъпи на рефлукс в момента на възникването им. След като пациентът погълне бариева суспензия, се правят рентгенови снимки. Тази процедура отнема около 15 минути. Тя обаче не може да открие структурните промени, свързани с различните степени на езофагита.

При ендоскопия на горната част на стомашно-чревния тракт се използва тънка гъвкава тръба, за да се разгледа директно вътрешността на хранопровода. Тя се извършва от гастроентеролог или от специалист по стомашно-чревна ендоскопия. Ендоскопията на горната част на стомашно-чревния тракт дава възможност на лекаря да определи степента на езофагита и осигурява точен профил на уврежданията на хранопровода. Тази процедура може да включва биопсия — взимане на малко парче тъкан — с цел проверка за синдрома на Барет или злокачествени образувания. При пациенти с хранопровод на Барет се налагат чести прегледи на лигавицата на хранопровода за ранно откриване на предракови клетки.

Другите диагностични тестове включват измерване на киселинността (pH) на хранопровода, обикновено в рамките на 24 часа, като се използва амбулаторен датчик за киселина. На пациента се дава голяма капсула, съ­държаща датчик за отчитане на киселини, батерия и предавател. Датчикът измерва киселината в хранопровода и след това предава информацията на регистриращ апарат, който пациентът носи на колана си.

Забележка: Парещото усещане в гърдите обикновено е предизвикано от киселини и не е свързано със самото сърце. Около 15% от 6-те милиона посещения на спешно отделение в Съединените щати заради болка в гърдите се дължат на киселини. Понякога обаче ангината (стенокардията – тип временна болка в гърдите, натиск или дискомфорт) се бърка със силни киселини. Болка в гърдите, която се разнася в ръцете и не е придружена от връщане на стомашното съдържание в устата, е предупредителен признак за сериозен проблем, свързан със сърцето. Упоритата болка в гърдите също трябва да бъде оценена от лекар.

Видове лечение на киселини в стомаха

Билкови лекарствени средства

Изброените по-долу билкови лекарствени средства могат да се използват за лечение на киселини в стомаха:

 • Джинджифил (Zingiber officinalis) под формата на чай или захаросан. Но при някои хора джинджифилът на свой ред може да причини киселини, поради което ви препоръчваме да го приемате във вид на хранителна добавка.
 • Чай от лайка (Matricaria chamomilla)
 • Чай от кафяв бряст (Ulmus fulva)
 • Чай от канела
 • Чай от анасон (Pimpinella anisum), кимион, копър или от семе на резене
 • Кардамон (Elettaria cardamomum) върху препечена филия с масло и стафиди
 • Куркума (Curcuma domestica), добавена към топла вода
 • Корен от градинска ружа (Althaea officinalis)
 • Сладък корен (Glycyrrhiza glabra), особено деглициринизиран сладък корен (DGL). (Капсулите или таблетките могат да се разтворят в устата или в чай, или се вземат от две до четири пластини за дъвчене по 380 мг около 20 минути преди хранене. DGL не трябва да се използва повече от три пъти седмично, тъй като многократната му употреба може да бъде токсична.)
 • Чай от мента. (Ментата също може да причини киселини чрез отпускане на сфинктера в долната част на хранопровода.)
 • Аюрведически (традиционни източноиндийски) билки.

Хомеопатичните лекарствени средства за киселини в стомаха включват:

 • Calcarea carbonica
 • Nux vomica – след консумация на пикантни храни
 • Carbo vegitalis — след обилна консумация на тежки (трудносмилаеми) храни
 • Arsenicum album – при пареща болка
 • Natrum muriaticum – при нервност, напрежение и болка
 • Zincum metallicum — след твърде бързо хранене

Други средства за лечение на киселини в стомаха

За лечение на киселини могат да се използват най-различни други лекарствени средства и терапии:

 • Натриевият бикарбонат (хлебната сода) намалява веднага киселин­ността на хранопровода. Ефектът от него обаче е краткотраен и не трябва да се използва от хора с ограничения за натрий в хранител­ния режим.
 • Хранителните лекарствени средства включват моркови, целина, пищялка, резене и магданоз. Те могат да се комбинират в сок, който се пие преди хранене.
 • Акупресурните точки не трябва да се притискат веднага след хранене или по време на бременност.
 • В китайската медицина храните и билките, които балансират и охлаждат чи (термин за универсална жизнена енергия), включват репички, семена от репички, кори от цитрусови плодове и кардамон.
 • Разходка след хранене.
 • Дъвчене на дъвка след хранене, което помага за отделяне на слюнка за успокояване на хранопровода и отмиване на киселината обратно в стомаха.
 • Терапии за релаксиране, визуализация и дълбоко дишане.