Кирил Петков ще е кандидатът за нов еврокомисар на България?

Кирил Петков е вероятният български кандидат за еврокомисар. Новината за тази номинация неофициално обикаля кабинетите на най-висшия състав в Еврокомисията в Брюксел. Първоначалната идея на “Продължаваме промяната” била Мария Габриел да бъде заменена в Брюксел от Даниел Лорер. И на това се отдаваше отсъствието на бившия министър на иновациите в правителството на акад. Николай Денков, пише „24 часа“.

Появиха се обаче неочаквани бариери за този пост пред Лорер, който е един от тримата лидери в ПП заедно с Асен Василев и Кирил Петков. Основната пречка е изискването на председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен постът на Мария Габриел отново да бъде зает от жена, за да се запази половото равенство в ЕК. Допълнително от ГЕРБ настояват или да запазят “квотата” си в комисията, или поне кандидатурата да е непартийна.

На този фон във вторник се появи друга новина – че Виолета Лорер, съпругата на Даниел Лорер, е предложена от Асен Василев за представител на България в борда на Европейската инвестиционна банка в Люксембург. Часове по-късно финансовият министър оттегли кандидатурата ѝ след кратка, нервна, но ползотворна среща между “Промяната” и ГЕРБ в кабинета на премиера Николай Денков.

Самият Петков още след изборите пред своите е споделял желание да играе все по-видимо на европейска сцена.

В първоначалния състав на кабинета “Денков” бившият премиер е имал намерение да е вицепремиер с портфейл Шенген и еврозоната. В тези посоки Петков настоявал и парламентарната комисия по въпросите на ЕС да смени името си и да стане комисия по присъединяването към Шенген и еврото.

В партията на Борисов не са обсъждани конкретни имена за еврокомисар, но е категорично мнението, че ГЕРБ трябва да го излъчи. След телефонния разговор между Фон дер Лайен и акад. Денков, в който тя съобщила, че ще иска от България кандидатура за член на комисията, сега в ГЕРБ очаквали официално писмо от Брюксел, за да предложат своята кандидатура за еврокомисар.

Те се позовават и на ЕНП, от чието семейство е ГЕРБ, която не желае да намаляват еврокомисарите от десния политически спектър. Има и очаквания, че осемте премиери от ЕНП в Европейския съвет могат да спрат новия български еврокомисар, ако не е от ГЕРБ. А за да бъде назначен нов комисар, е нужно единодушно одобрение от съвета.

Както е известно, ПП още не принадлежи към нито едно от европейските политически семейства, но амбицията е да станат част от либералите, където са ДПС и съпартийците на френския президент Макрон.