Кирил Петков: Надяваме се да няма следващ главен прокурор

Не трябва да сме щастливи от този резултат. Това бе само една добра стъпка, но трябва да продължим усилията. Ние се надяваме да няма следващ главен прокурор, да няма такава длъжност в България. Това обяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков пред Нова телевизия в коментар на решението на ВСС от понеделник да отстрани Иван Гешев от поста главен прокурор.

„Промяната е бавна, но единственият механизъм е през институциите. Когато преди година и половина заложихме в плана за възстановяване условия за разследване на главния прокурор беше посята реформата. Това създаде конфликт в съществуващата система, защото главният прокурор не искаше това да се случи. Той се притесняваше, че разследването ще е срещу него, вероятно има от какво да се притеснява. Когато Гешев започна да действа срещу тази реформа, той излезе от прокуратурата и тогава Мария Габриел каза, че ще го сменим“, даде пример Петков.

„Продължаваме промяната“ иска да направи комисия по проверка на исканията на депутатски имунитети, каза още Петков. В понеделник бе поискан неговия имунитет, а преди това и на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Комисията ще заседава открито и начело няма да е нито депутат от ПП, нито от ГЕРБ, обясни Петков. Тази комисия ще отвори казуса, ще изнесе абсолютно всички документи, за да видят хората дали прокурорите не се ползват за политическа бухалка, разясни той. Запитан дали може начело да застане Делян Пеевски от ДПС, Петков отвърна, че не вярва. Вместо това посочи като варианти за излъчване на председател БСП или „Възраждане“.

Петков е категоричен, че ще си даде имунитета преди решението на комисията, за да видят гражданите, че тя не се ползва за чадър. Според Петков тази комисия ще бъде направена още в сряда.

Депутатите ще си понесат отговорността, но всеки прокурор който прави политически движения ще знае, че ще бъде гледан под лупа, заяви още съпредседателят на „Продължаваме промяната“.