Кирил Петков: ДПС и ГЕРБ искат вот с хартия, за да си върнат чувалите

Кирил Петков: ДПС и ГЕРБ искат вот с хартия, за да си върнат чувалите

„Продължаваме промяната“ е против връщането на хартиената бюлетина. Тази категорична позицията изрази бившият премиер Кирил Петков. Това ще е крачка назад, а по мнението му и стъпка назад към злоупотребите, които всички помним с чувалите с бюлетини, с подправени протоколи. „С всичко това, което загърбихме в миналото“, подчерта той.

Аз съм абсолютно сигурен, че и ГЕРБ, и ДПС много искат да прокарат смесено гласуване с връщане на хартиената бюлетина за следващите избори, за да се върнат към старите си практики, посочи още Кирил Петков.

Той не е съгласен с аргумента, че част от отлива на избиратели се дължи на страха от машинното гласуване. Това беше аргумент първия път, каза още бившият премиер. По думите му вече няколко избора са проведени с машини и хората се чувстват комфортно с тях.

Възрастните хора вече не се притесняват, така че това са псевдоаргументи, за да се скрие истинската причина, а тя е – злоупотреби по време на следващите избори, смята още Кирил Петков.

Как ще гласуват депутатите и дали ще успеят да върнат смесеното гласуване – и с машина, и с хартиена бюлетина във всяка една секция, е един от въпросите още от началото на 48-о Народното събрание, тъй като разпределението на гласовете по парламентарни групи би било и показателно за сформиране на нова коалиция – поне така посочват политолози. Още в миналото Народно събрание БСП внесе законопроекта за това, като неговото разглеждане се размина благодарение на един глас. ГЕРБ последователно атакуват машинното гласуване с различни аргументи. Позицията на ДПС е уклончива на този етап.

След изказването на Стефан Янев, че от ПП „Български възход“ са против връщането на стари практики, включително и бюлетината на хартията и в чувал, въпросът остава да виси на гласовете на „Възраждане“.