Кипър иска депортация на бежанци, участвали в размирици

Кипър иска депортация на бежанци, участвали в размирици

Незабавно ще бъдат депортирани от Кипър търсещите убежище, предизвикали и участвали в насилствените инциденти в приемния бежански център до Никозия в петък, които доведоха до ранени, пожари и унищожаване на имущество. Това заяви вътрешният министър Никос Нурис след посещението си днес в лагера.

Снимките на 160 живеещи в лагера са предоставени на полицията за идентифициране на замесените в безредиците. Вече са издадени 5 заповеди за арест на подбудители на сблъсъците, съобщиха от полицията.

След потвърждаването им ще започне бърз процес за депортиране, увери вътрешният министър Никос Нурис.

Ще бъде засилена охраната на бежанския център с допълнителна втора ограда около него. Тя е на стойност 1,2 млн. евро и трябва да бъде завършена през март, но след последните размирици поставянето й ще бъде ускорено, каза министър Нурис.

Масовите сблъсъци в петък започнаха от сбиване между две групи търсещи убежище от Конго и Нигерия, които спорели чий е редът да зареждат мобилните си телефони.

При инцидентите са ранени 20 мигранти и двама охранители, над 15 палатки са изгорели.

Според министър Нурис основната причина за проблемите е пренаселеността на бежанския център. В него в момента са настанени над 2 пъти повече мигранти от капацитета му от 1000 души.

Над 17 000 незаконни мигранти са влезли в Кипър от началото на тази година досега.