Кипър въвежда нови ограничения заради Covid-19

Кипър въвежда нови ограничения заради Covid-19

Два пакета нови спешни извънредни мерки за борба срещу короновируса прие правителството на Кипър вчера. С тях то обяви и как живеещите на острова ще могат да празнуват Коледа и Нова година, предаде БНР.

Още по-строги ограничения и забрани ще са в сила от понеделник, 30 ноември, до 13 декември. Вечерният час в цялата страна ще е от 21.00 ч. до 5.00 ч. (сега той е от 23.00 ч.). Ресторантите и другите заведения за обществено хранене ще затварят в 19.00 ч.

Търговските обекти и моловете продължават работа, но при спазване на изискването за 1 човек на 10 кв. метра. Остават забраните за масови мероприятия, демонстрации, събирания на обществени места като паркове, площади, места за пикник и други.

Отпада забраната за движение от и до двете области Пафос и Лимасол, които от 12 ноември бяха под карантина. Училищата продължават присъственото си обучение, няма да излязат по-рано в Коледна ваканция. Ако през тези две седмици епидемиологичната обстановка се подобри, мерките ще бъдат облекчени от 14 декември до 7 януари догодина, реши още правителството.

Най-важният и очакван за живеещите на острова е обявеният днес коронавирусен график за празничните дни за Коледа и Нова година. На 24 и 31 декември вечерният час ще бъде само от 2,00 до 6,00 ч., а ресторантите ще работят до 0,30 ч.

В празничния период от 23 декември до 1 януари ще е разрешено по домовете да се събират до 15 души /сега ограничението е до 10 души.

Здравната система в Кипър е под натиск, но ситуацията е управляема и затова правителството не налага второ блокиране на страната, подчерта при представянето на новите мерки днес здравният министър Константинос Йоану.