Кипър въвежда нови ограничения заради Covid-19

Два пакета нови спешни извънредни мерки за борба срещу короновируса прие правителството на Кипър вчера. С тях то обяви и как живеещите на острова ще могат да празнуват Коледа и Нова година, предаде БНР.

Още по-строги ограничения и забрани ще са в сила от понеделник, 30 ноември, до 13 декември. Вечерният час в цялата страна ще е от 21.00 ч. до 5.00 ч. (сега той е от 23.00 ч.). Ресторантите и другите заведения за обществено хранене ще затварят в 19.00 ч.

Търговските обекти и моловете продължават работа, но при спазване на изискването за 1 човек на 10 кв. метра. Остават забраните за масови мероприятия, демонстрации, събирания на обществени места като паркове, площади, места за пикник и други.

Отпада забраната за движение от и до двете области Пафос и Лимасол, които от 12 ноември бяха под карантина. Училищата продължават присъственото си обучение, няма да излязат по-рано в Коледна ваканция. Ако през тези две седмици епидемиологичната обстановка се подобри, мерките ще бъдат облекчени от 14 декември до 7 януари догодина, реши още правителството.

Най-важният и очакван за живеещите на острова е обявеният днес коронавирусен график за празничните дни за Коледа и Нова година. На 24 и 31 декември вечерният час ще бъде само от 2,00 до 6,00 ч., а ресторантите ще работят до 0,30 ч.

В празничния период от 23 декември до 1 януари ще е разрешено по домовете да се събират до 15 души /сега ограничението е до 10 души.

Здравната система в Кипър е под натиск, но ситуацията е управляема и затова правителството не налага второ блокиране на страната, подчерта при представянето на новите мерки днес здравният министър Константинос Йоану.

Previous post Даяна Ханджиева поиска прошка от Данчо във „Фермата“
Next post На поход из най-труднодостъпните туристически дестинации