Кипърските турци гласуват за нов лидер на общността

Кипърските турци гласуват днес за нов лидер на общността на фона на политическа криза заради сериозни обвинения за открита намеса на Турция в предизборната кампания в полза на предпочитания от нея кандидат.

11 претенденти за т. нар. „президент” на отцепилата се и непризната от международната общност Севернокипърска турска република се борят за гласа на почти 200 000 регистрирани избиратели.

Основните съперници са сегашният лидер на кипърските турци Мустафа Акънджъ, който се бори за втори мандат като независим кандидат, подкрепян от леви партии, т. нар. премиер Ерсин Татар, лидер на близката до Ердоган дясна Партия на националното единство и лидерът на лявоцентристката Републиканска турска партия Туфан Ерхурман. Балотажът между двама от тях ще е на 18 октомври.

Политическото напрежение в окупираните северни територии на Кипър се повиши значително през последните дни след разпадането на правителствената коалиция и частичното отваряне на града-призрак Вароша в четвъртък.

Отношенията с Турция и решаването на Кипърския проблем – чрез федерално обединение или окончателно разделяне на две самостоятелни държави, бе най-важният въпрос в предизборната кампания. Отговорът днес на кипърските турци ще повлияе и на Кипър, и на ситуацията в Източното Средиземноморие.

Заради коронавируса предизборната кампания бе проведена без митинги и големи събирания. По време на гласуването днес, което започна в 8.00 ч., хората в избирателните секции трябва да бъдат с маски и ръкавици и да спазват социална дистанция.