Кетогенната диета – от лек срещу COVID-19 до тотална щета
Кетогенната диета, мнозина я практикуват и у нас. Сред феновете й има доста световни звезди. Но, плюсовете и минусите продължават да са спорни.
Тя намалява риска да се разболеете от COVID-19, а в случай на инфекция може да предотврати тежките му форми, съобщи „Таймс оф Индия“, цитиран от БГНЕС.
Експертите подчертават, ниското съдържание на въглехидрати в храната намалява мазнините и „лошия“ холестерол в организма и стабилизира количеството захар в кръвта.
Експериментите показват, че тази диета повишава нивото на кетоновите тела в кръвната плазма, които контролират окислителния стрес в организма и имат противовъзпалително действие.
Кетогенната диета може да подпомогне увеличаването броя на клетките, пренасящи Т-лимфоцитния рецептор, които имат имуномодулиращо и противовъзпалително действие.
Такъв хранителен режим може да подобри функционирането на адаптивните имунни клетки и да намали рисковете, свързани с COVID-19.
В началото на тази година списание „Nature Metabolism“ публикува изследване на американски учени, които твърдят, че кетогенната диета може да бъде вредна и дава само краткосрочни резултати, припомня БГНЕС. В рамките на седмица резултатът става отрицателен, предупредиха те.
Кето диетата кара тялото да изгаря мазнините, смятат обаче феновете й. Когато нивата на глюкоза в организма спадат поради ниското съдържание на въглехидрати при тази диета, тялото действа така, сякаш е в гладно състояние и започва да гори мазнини вместо въглехидрати.
В резултат на този процес се образуват кетонови тела – алтернативен източник на енергия. Защитните гама-делта Т-клетки се разпространяват по цялото тяло, което подобрява метаболизма в организма и намалява риска от диабет.