Керемедчиев: Ердоган може да бъде победен, но може би след пет години

Турция избра отново Реджеп Ердоган за президент, а той заяви, че цялата страна е спечелила, че демокрацията е спечелила и че първият приоритет през следващите пет години ще бъде стабилизирането на икономиката.

Поддръжниците на Ердоган ентусиазирано посрещнаха резултатите от изборите, улиците бях блокирани от автомобили, хората слизаха от тях пееха и танцуваха. Настроението беше много приповдигнато и пред централата на Партията на справедливостта и развитието, където хиляди се събраха, за да отбележат историческия избор – Турция за първи път избра президента си на балотаж.

Опонентът на Ердоган Кемал Кълъчдароглу заяви, че това са били най-нечестните избори през последните години и че са били мобилизирани всички средства на държавата срещу него.

„Видя се, че Ердоган е победим, но може би след пет години. Може би това наистина е последният му мандат, но в тази ситуация той все още не може да бъде преборен. В момента до границите на Турция се води война, икономиката на страната е под много голямо напрежение. Двата сблъсъка бяха каква Турция искат гласоподавателите – президентска република със силно еднолично управление или парламентарна република с много по-широка демокрация, каквото предложи Кълъчдароглу“, коментира пред bTV Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи.

“Турците заложиха на познатото, на твърдото, на човека, който би могъл в тези тежки времена да изведе страната им от тази криза. Кълъчдароглу успя да обедини шест партии, за да направи тaзи сериозна опозиция. Виждаме, че и на втория тур се запази преднината от само 5%. Третият в тази надпревара не успя да прелее всичките си гласове към един, те бяха разпределени между двамата опоненти“, заяви експертът. В изборния ден Ердоган раздаваше пари на хората пред секциите и играчки на децата.

„Това е много присъщо за този тип манталитет. Той се изживява като баща на Турция, баща на народа, той дава джобни пари на децата си. Това е жест на внимание“, коментира Керемедчиев.

„Ердоган направи сериозни имиджови крачки, за да покаже на избирателите, че той контролира и иска да вдигне в подем икономиката. Той представи преди изборите електрически автомобил, турско производство, първия боен кораб, който е изцяло самолетоносач за дронове. Президентът иска да покаже, че Турция продължава да е икономическа и военна сила, но трябва да го докаже и след изборите. Икономиката е в много тежко състояние и Ердоган трябва да си научи урока – че не трябва да се бърка в нея“, смята още бившият зам.-министър на външните работи.

„Кълъчдароглу заложи много повече на агресивния подход, а Ердоган – на обединението на нацията. Милиони гласоподаватели извън страната дадоха своите гласове преди започването на изборния ден в Турция в неделя. Турците в Германия подкрепиха Ердоган, а у нас турските избиратели заложиха на неговия опонент“, посочи още той.

„Турция ще играе много важна роля в контекста на войната в Украйна. Ердоган е по-подготвеният лидер за започването на преговори между Русия и Украйна. Преговорният процес между двете държави вероятно ще започне в края на година. Ердоган е необходимото зло за европейските лидери – да държат Турция като кандидат-член най-дълго време в историята на преговорите“, смята още Керемедчиев.

Previous post Радостин Василев за записа: Бях изправен пред избор
Next post Турски камион се обърна на магистрала „Тракия“