Качественият козунак се познава още в магазина по това…

Великденските празници по традиция не минават без козунак, който е един от основните символи на Великден. Някои домакини сами приготвят това празнично лакомство, но голяма част предпочитат да купят готово лакомство от магазина.

И в двата случая домакините често се изненадват от факта, че козунакът може да се съхранява доста дълго време. Но домакините, които купуват козунаци, често остават разочаровани от тяхното качество. В случая е важно да се следи не само състава на продукта. Неговото качество може да се познае още в магазина с помощта на един важен трик.

По какво се познава качественият козунак още в магазина?

Еластичността на козунака е важен показател за неговото качество. Изделието, което притежава висока еластичност, показва високо качество. Това е лесно да се установи още в магазина. За целта леко натиснете козунака – ако е с високо качество той бързо ще се върне в първоначалната си форма. Трябва да се има предвид, че изсъхне по-бавно от малкия.

И като правило по-големите козунаци са по-вкусни. Освен това е задължително всеки потребител да обърне внимание на етикета на продукта. Наред с козунаците са популярни и козуначените кексчета – в случая важат същите критерии при избора им. Тези, както и всички останали продукти, трябва да имат етикет с името на артикула, производител – адрес и данни на фирмата.

Също така етикетът трябва да съдържа информация за съдържанието на алергени или ГМО, нетно тегло, дата на производство и срок на годност, условия на съхранение и опаковъчни материали. По-добре да изберете козунак от голямо предприятие, пекарна. Това дава по-голяма гаранция за качество. Ако съставът на продукта не е посочен на етикета, по-добре е да се въздържите от покупката.

Сред съставките на висококачествения продукт трябва да има брашно, яйца или яйчни продукти, маргарин или масло, захар, мая, стафиди или захаросани плодове, сол, аромати (например ванилин). Като украса се използват мармалад, захаросани плодове, ядки или сладкарски топинги. Всички компоненти трябва да са посочени в определен ред: първо се поставя този, който се съдържа в най-големи количества.

Можете да оцените качството на продукта по неговия състав и хранителна стойност. Обикновено в него се съдържа значително количество мазнини. Струва си да се обърне внимание на декорацията на продукта. Ако не се ограничава единствено до сладкарска глазура, а включва ядки и захаросани плодове, тогава вероятно и другите съставки са с високо качество.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share