Катя Паскалева надвила 9 актриси за „Козият рог“

Точно девет актриси прослушва режисьорът Методи Андонов преди да се спре на десетата – Катя Паскалева, за най-емблематичната и легендарна роля в българското кино – на Мария в „Козият рог“.

Филмът излиза през 1972 г. и само за няколко месеца го гледат над 2 млн. души, като се организират дори среднощни прожекции – нещо, което не е правено преди за нито една наша лента. Не случайно и днес това се смята за върховото постижение на родното кино в цялата му история. БНТ 1 го излъчва в неделя от 21 ч, като поводът е 75-годишнината от рождението на Катя Паскалева.

Спорове

Авторът на разказа и сценария по него е Николай Хайтов. Той си спомня, че имал няколко много люти спорове с режисьора Методи Андонов, като най-ожесточените били за това коя актриса да играе ролята на Мария. Накрая Андонов я избира едва ли не случайно, гледал Паскалева в Пазарджишкия театър и веднага решил, че тя и никоя друга няма да игра тази роля.

След време в спомените си Хайтов със задоволство признава, че режисьорът е бил прав и разказвачът се радва, че е загубил. Самата Катя Паскалева прави наистина най-знаменитата си роля, която ще я преследва до гроб. Както е известно, филмът е бил селектиран и за фестивала в Кан, и за наградите „Оскар“, но политически причини по време на Студената война са го спели от участие и на двата форума, макар предварително да е сочен като големият фаворит. След това филмът печели множество други престижни награди.

Случай

Друго знаково произведение, „По действителен случай” на Роман Полански, е премиерно довечера за зрителите на БНТ 1 в рубриката „Студио Х“ от 23,15 ч. Това е напрегнат и провокативен психологически трилър по едноименния роман на Делфин дьо Виган.

Главните роли са поверени на Еманюел Сене, (съпруга на режисьора) и Ева Грийн („Мечтатели”, „Казино Роял”) – двете представляват умопомрачителен тандем. Това е историята на писателка, обзета от смущение заради неочаквания си успех. Един ден тя се запознава с красивата и властна Л., двете постепенно се сприятеляват, но от приятелка и утешителка Л. се преобразява в демонична фигура и обсебва живота на писателката.