Кардиолог: Да се търси лекар при оплаквания, въпреки COVID-19

Болниците работят нормално и въпреки условията на пандемия, трябва да се потърси лекарска помощ при оплаквания. Трябва да се направи консултация, за да се знае какво се крие зад тях. Това каза пред Нова телевизия проф. Мария Миланова, началник клиника по кардиология в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.

Докато човек не отиде на лекар, не знае какво се крие зад тези симптоми. По думите на проф. Миланова една електрокардиограма и измерване на кръвното налягане от специалисти би показала има ли проблеми с кръвното и сърцето.

Началникът на кардиологичната клиника в „Пирогов” обясни, че коронавирусът влияе зле и на сърцето. Тя посочи, че има данни от аутопсии, че в миокарда са намерени филтрати, които са от възпалителен характер.

У нас има 170 000 пациенти със сърдечни заболявания. Наднорменото тегло, обездвижването и злоупотребата с алкохол са опасни за сърдечно-съдови заболявания, посочи проф. Миланов.

Промените в температура и атмосферното налягане също им влияят. Сутрин е 10 градуса, а на обяд 25 и разликата от 15 градуса влияе, защото нашите съдове са еластични и реагират. Затова и пролет се налага да се коригира терапията за кръвно, защото лятото съдовете са разширени., обясни кардиологът. Тя допълни, че при лица над 65 години съдовете не реагират по правилния начин.