Каракачанов: Президентът бе уведомен веднага за положителния тест на ген. Петров

Каракачанов: Президентът бе уведомен веднага за положителния тест на ген. Петров

В момента, в който е установен положителния тест на ген. Петров (в неделя), шефът на ВМА ген. Мутафчийски е информирал президента. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред Канал 3 и подчерта, че ако е бил на мястото на Радев, не би рискувал да замине на посещение в Естония в такъв момент и разкриването на този факт в никакъв случай не става въпрос за „активно мероприятие“, а за отговорност.

Красимир Каракачанов е каза, че е изкарал 10 дневна карантина след контакта с командира на ВВС ген. Петров, както би трябвало да направи и Радев, който също е бил в контакт с ген. Петров. Два теста са направени на Каракачанов – на 5-ти и на 9-ти ден. По отношение на президента той каза, че той е и върховен главнокомандващ и има право да посещава поделения и гарнизони в България, пише epicenter.bg.

България винаги е подкрепяла Македония по пътя ѝ към НАТО и ЕС. България първа признава независимостта на страната. Въпросът е дали Македония иска да е в ЕС, подчерта вицепремиерът пред Любо Огнянов в „Офанзива с Любо Огнянов“.

Той припомни, че зададените от нас параметри са ясни. „В Скопие трябва да признаят веднъж завинаги, че историята до 1944 г. е обща българска история. Споделена история с тях нямаме. Договорът за добросъседство е много ясен. Политиците на Скопие виждат, че България ги подкрепя, дори, когато водят антибългарска политика. Вероятно си въобразяват, че и сега ще стане така.“

„Те имат своите лъжи, с които живеят и натрапват фалшивата история на децата си. Номерът няма да мине. Те си мислят, че някой ще натисне България и ние ще отстъпим. Тяхно право е да наричат езика си македонски, но нямат право да градят национална идентичност на база на грозни фалшификации.“

Каракачанов каза, че не са застрашени бойните дежурства заради COVID-19. Още преди да излезе случая с ген. Петров, е имало няколко заразени в Граф Игнатиево. Към момента има достатъчно летци, които да пазят въздушното ни пространство.

За ролята на ген. Мутафчийски, според Каракачанов тя е много положителна. Две седмици преди първите случаи у нас, в армията са били взети необходимите мерки по разпореждане на Мутафчийски.

Пътната карта на сътрудничеството със САЩ. Много е важно посещението му там за националната ни сигурност и отбраната. По време на подписването на споразумението, не е говорено за купуването на нови изстребители. След споразумението, имаме възможност да ползваме преференции при евентуална покупка на каквото и да е въоръжение. Проектът за авиацията е за 16 самолета – 8 сега и 8 на втори етап. Кога ще е този втори етап, ще реши следващото българско правителство. Американското правителство подари два тренировъчни изстребителя F-16. Те ще бъдат използвани за обучение на личния състав.