Каракачанов: За 24 часа можем да отворим военно-полева болница, но… персонал?

Каракачанов: За 24 часа можем да отворим военно-полева болница, но… персонал?

На този етап няма необходимост от откриване на военно-полева болница за борба с COVID-19, каза във Велико Търново министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Акцията за отварянето на такава военно-полева болница през пролетта е трябвало да покаже как работи държавният резерв, каква е подготовката и логистиката, както и за колко време може да бъде направена подобна операция, като резултатът е, че за 24 часа това може да се случи, подчерта той.

Големият въпрос сега е, не кога и за колко време такава болница може да бъде открита, а какъв ще бъде персоналът, който ще я обслужва. Лечебните заведения към момента си вършат работата, но проблемът е персоналът, коментира той, предава БТА.

В тази ситуация като общество трябва да сме солидарни, допълни вицепремиерът и уточни, че още преди две седмици всички военнослужещи, които са били заразени с COVID-19 и са оздравели, са били призовани и те са дарили кръвна плазма. Около 40 човека от състава на министерството работят на смени като санитари в петте военни болници на територията на страната, каза той.

Каракачанов посочи, че одобрява последните мерки срещу заразата, оповестени от правителството, защото те са съгласувани с професионалистите, които работят на първа линия в овладяването й. Ако те преценят дали трябва мерките да бъдат затегнати или да се отпуснат, то отново ще подкрепя тяхното решение, подчерта пред журналисти министърът.

Близо 70 милиона от бюджета на Министерството на отбраната са предоставени на здравеопазването за борба с COVID-19, уточни Каракачанов. По думите му това няма да се отрази на проектите за модернизация на армията.

Във Велико Търново министърът на отбраната и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участваха в честването на празника на Националния военен университет „Васил Левски“ и 142 години от началото на военното образование в България.