Каракачанов: Доброволната военна служба е нужна за българската армия

„Доброволната военна служба е нужна за българската армия. Тя е път към връщане на достойнството на българския военнослужещ!“ Това написа във Фейсбук военният министър Красимир Каракачанов по повод приетите промени в Закона за резерва.

По думите му правело чест на народните представители, които подкрепили промените.

Каракачанов изтъкна, че с промените се цели да се създаде възможност за въвеждане на срочна служба в доброволния резерв, което ще увеличи броя на подготвените български граждани за защита на Отечеството. „Това е конституционен дълг на всеки български гражданин и за нас е първа стъпка към връщането на наборната военна служба“, допълни той.

Част от предложенията, които бяха приети са свързани и с възможността работодателите да запазят своите служители, осигурявайки им неплатен отпуск. Положителното в тези промени за гражданите, които решат да служат доброволно в българската армия е, че ще им бъде осигурено възнаграждение, както и здравно и социално осигуряване в рамките на сключения договор.

„Това е поредната стъпка към повишаване интереса на българите относно подготовката за защита на Отечеството. Досега от приемането на закона за доброволната казарма през 2015 година, през него са преминали едва 337 души, а само 27 от тях са провели и специална военна подготовка. Това означава, че след 10 години България няма да има достатъчно резервисти, които да бъдат мобилизирани в случай на война“, пише още военният министър.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share