Каним световни брандове да инвестират в хотели у нас

Работата на Министерството на туризма се фокусира върху привличането на инвестиции за изграждане на 4 и 5-звездни хотели у нас от реномирани световни брандове не само в София, но и в курорти в цялата страна. Това съобщи за в. „Монитор“ вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Страната има потенциал за инвестиции и в сферата на СПА туризма,

добави Николова.

Тя припомни, че България е на второ място в Европа след Исландия по ресурси на натурална минерална и изворна вода с естествен произход. През изминалите летни месеци значителен интерес от страна на туристите е имало именно към СПА дестинациите и ваканциите сред природата. Фаворит на нашенците, които бяха основните посетители на родните курорти през това лято, са били Велинград с 86 000 български туристи, Банско – над 47 000 и Хисаря с повече от 42 000 нашенци.

Николова заяви, че през последните години, изключвайки 2020 г. и продължаващата пандемия от коронавирус, България регистрира и увеличение на туристическите пътувания от чужбина спрямо средното ниво за Европейския съюз (ЕС). Страната ни се отличава със стратегическо географско положение, заради което се подрежда сред

най-атрактивните 10 страни за туризъм в Европа.

По отношение предстоящия зимен сезон Николова заяви, че за момента има спад на записванията около 60%, като при българите понижаването на резервациите е в размер на 40 на сто, а при чужденците – 80%. С цел привличане на повече туристи по зимните ни курорти, правителството одобри 2.5 млн. лв. средства за масирана рекламна кампания за популяризиране на родния ски туризъм както на вътрешния, така и на външния пазар. Тя ще бъде насочена главно към съседните на България страни като

Румъния, Гърция, Турция, Сърбия и Република Северна Македония,

чиито граждани могат да посетят страната ни с автомобили.

Припомняме, че на 21 октомври вицепремиерът въведе единни правила за противоепидемични мерки в курортите за предстоящия зимен сезон. Те обхващат работата на кабинковите въжени линии, седалковите лифтове и влекове – туристите задължително трябва да ползват маска или друго предпазно средство при престой в кабината и на лифт станциите.

Броят на пътуващите в закритите лифтови съоръжения пък може да бъде ограничен по преценка на оператора. Кабините трябва да се дезинфекцират по график, а в ски гардеробите да се въведе специална организация за дистанция и дезинфекция.

Николова бе категорична, че големите ни ски курорти Боровец, Банско и Пампорово отговарят на поставените изисквания в резултат на направените от тяхна страна сериозни инвестиции.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share