Кандидатът за евродепутат и певец Етиен Леви е бил агент от Шесто на ДС

Кандидатът за евродепутат и певец Етиен Леви е бил агент от Шесто управление на ДС. Той е бил вербуван по-малко от една година преди режимът на Тодор Живков да бъде свален от власт. Това показват данните на Комисията по досиетата.

Етиен Леви е издигнат от партия „Величие“. Данните показват, че той е регистриран като агент на ДС на 12.12.1988 г. Снет е от действащия оперативен отчет през 1990 г. Бил е записан като агент „Панайотов“.

Общо 79 агенти на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА фигурират в листите за народни представители за 50-то Народно събрание и за европейски парламент.

Списък на партиите и коалициите, издигнали сътрудници на ДС за 50-то Народно събрание:

Коалиция „Левицата“: АБВ, „Движение 21“, „Зелена партия“, Земеделски съюз „Ал. Стамболийски“, „Национално движение за спасение на Отечеството“, „Политическо движение – социалдемократи“ – 10 сътрудници;

Партия „Български гласъ“ – 8 сътрудници;

„Коалиция на розата“: „Българска социалдемокрация – Евролевица“, „Обединен блок на труда български лейбъристи“, партия „Родолюбие 2000“ – 6 сътрудници;

Партия ВМРО – БНД – 5 сътрудници;

Партия „Морал, единство, чест“ – 5 сътрудници;

Коалиция „Ние, гражданите“: партия „Българска пролет“, партия „Кой – компетентност, отговорност и истина“, „Българска работническо-селска партия“, партия „Нация“ – 5 сътрудници;

Коалиция „БСП за България“: БСП, „Политически клуб Екогласност“, „Политически клуб Тракия“ – 5 сътрудници;

Коалиция „Солидарна България“: партия „Изправи се България“, партия „Българската левица“, партия „Обединена социалдемокрация“ – 5 сътрудници;

Коалиция „Център“: партия „Свобода“ и „Българска земеделска партия“ – 4 сътрудници;

Коалиция ГЕРБ/СДС – 3 сътрудника;

Коалиция „Неутрална България“: Комунистическа партия на България, Българска комунистическа партия, Партия на българските комунисти, „Русофили за възраждане на отечеството“ – 3 сътрудника;

Партия „Възраждане“ – 2 сътрудника;

Партия „За Велика България“ – 2 сътрудника;

Партия „Единение“ – 2 сътрудника;

ДПС – 1 сътрудник;

Партия на зелените – 1 сътрудник;

Български съюз за директна демокрация – 1 сътрудник;

Партия „Български възход“ – 1 сътрудник;

Партия „Величие“ – 1 сътрудник;

Партия „Българско национална обединение“ – 1 сътрудник.

Припомняме, че Шесто управление на ДС е било основното оръжие на Политбюро на БКП в идеологическото противопоставяне на Запада. То е създадено през далечната 1967 година.

Основните направления, по които Шесто управление започва да работи целенасочено, са интелигенцията, младежта и духовенството. Под наблюдение са поставени не само безпартийните творци, но и особено внимание се обръща на онези партийни членове, които мислят различно от партията.

Шесто управление на ДС е първата основна структура на ДС, която новото ръководство на БКП в лицето на Петър Младенов бърза за закрие след принудителната оставка на Тодор Живков на 10 ноември 1989 г.

На тайна среща с висшето ръководство на МВР и ДС на 25 ноември 1989 г.

Младенов предлага публично да бъде обявено, че Шесто управление, срещу което по това време има обществена нетърпимост, е закрито. В същото време Младенов обяснява пред генералите от ДС, че кадрите на идеологическото управление няма да бъдат жертвани. Така и става.

Въпреки че е обявено закриването на Шесто управление то продължава да функционира до януари 1990 г., когато Държавна сигурност е трансформирана в нови специални служби. Една част от оперативните работници от Шесто управление на ДС са прехвърлени във Националната служба за защита на конституцията (контраразузнаването), а друга в новосъздадената Централна служба за борба с организираната престъпност в МВР.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share