Камъкът на Крали Марко лекува в Странджа

Странджа е най-мистичната планина в България. Един от феномените, които е приютила, е така нареченият Марков камък, известен още като Голям камък. Природното чудо се разполага недалеч от село Долно Ябълково, което от своя страна лежи само на седем километра от границата с южната ни съседка Турция. Някога селото е гъмжало от народ, но днес в него живеят само няколко възрастни хора.

Според легендата някога там живеел Крали Марко със семейството си. Когато бащата на героя починал, той завещал на по-големите си синове къща, животни, ниви и други материални блага, а на Крали Марко оставил за спомен само една тепавица. Щом научил за имането си, Крали Марко се разлютил, взел един гигантски камък и от яд го запратил навътре в гората. После побягнал сред дърветата, но по невнимание стъпил върху същия този камък.

Стъпката на исполина обаче била толкова мощна, че моментално се отпечатала върху скалния къс. Тя може да се забележи и сега. След този случай в нея започнала да се събира чудодейна вода. Лековитата течност помагала при различни заболявания и вдъхвала надежда на обезверени и изтерзани хора. Чудодейното действие на водата карало тук да прииждат не само жители на Долно Ябълково, но хора и от други населени места.

Според преданието тя е най-ефективна при безплодие. Ето защо жените, които се опитвали да се сдобият с рожба, често посещавали мястото. Говори се дори, че бездетните булки вземали частици от вълшебния камък в Странджа, стривали ги във водата и ги поглъщали. Големият камък обаче не е обвързан единствено с легендата за Крали Марко. Много преди този герой да се появи, тук се е простирало тракийско светилище.

Около канарата траките осъществявали различни ритуали, следи от които могат да се видят дори и в наше време. Според друго предание пък прословутият Марков камък всъщност е изпуснат от Света Богородица и точно по тази причина той помага на жените, които копнеят за дете.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share