Калфин: Надали вината за напрежението в РСМ може да се търси в София

Надали вината за напрежението в РС Македония може да се търси в София. Единственото, което би могло да стане по различен начин е тези клубове да се отварят с имена, които не са дразнещи за македонската общественост. Това каза пред Euronews Bulgaria бившият външен министър Ивайло Калфин.

Реакциите в РС Македония и инцидентите са изцяло в територията на властите в Скопие. Те би трябвало да се постараят тези неща да не се допускат или ако се случват, да се даде ясен знак, че това е недопустимо и институциите ще си свършат работата.

Тези посегателства трябва да ги показваме и добавим в списъка с претенции, които имаме към нашите съседи. Така че когато дойде времето България да си каже мнението, да няма изненадани. България трябва да огласява мнението си по тези случаи.

В тези отношения има много натрупвания. Както има много негативизъм, натрупан досега, така и ще отнеме време да потърсим и намерим позитивните страни.

Условията на България са в преговорната рамка и ще бъдат предмет на преговорите оттук нататък. В крайна сметка зависи от обществото дали то има желание за присъединяване или не. Това ще бъде един тест и за него, както за властите.

Руският интерес със сигурност не е към допълнително засилване на ЕС. Те по-скоро искат да имат влияние в региона, което те го виждат противоречиво на идеята ЕС да се разширява.

Никой не отрича статията на De Welt. Имам чувството, че сами себе си залъгваме – България е изнасяла оръжие, което е стигало в Украйна. Дали е било директно или чрез посредник в случая няма никакво значение, защото на всички е било ясно къде е стигало то. Опитите на Нинова да го отрича очевидно са несъстоятелни.

Отделен е въпросът дали България трябваше да използва посредници за това нещо и да се плащат комисионни.

Предпазливостта на Европа и света за снабдяване на Украйна с най-модерни оръжия има много причини. Част от тях са доколко Украйна може да ги използва. Не става въпрос да се изсипе едно оръжие в Украйна, а да се даде това, от което имат нужда, за да защитят държавата си.

В тази война не можем да очакваме ясен победител. Русия има повече потенциал и ако се проточи по-дълго ще има повече интерес от това. По-скоро ще се създаде поредният замразен конфликт. Русия е специалист по създаването на такива – Нагорни Карабах, Приднестровието, Грузия. Няма да се учудя, ако в Украйна се появи една територия, която е оспорвана от двете страни и без признат международен статут. Това ще поддържа напрежението дълго време.