Калин Калпакчиев: Полумандатът на Гешев бе груба злоупотреба с наказателния процес

Процедурата по избора на Сарафов, която протече днес в прокурорската колегия е доста спорна от гледна точка на закона. Фактът, че прокурорската колегия не отнесе въпроса към пленума на ВСС е проблематичен. Създаде се впечатлението, че определянето на и. д. главен прокурор е било замислено отпреди, за да се зададе линия на действие на прокуратурата, която да обслужва отново определен интерес.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria съдия Калин Калпакчиев, който е бивш член на ВСС.

Беше важно да се избере прокурор от ВКП, който не е обвързан по никакъв начин с кръга около Гешев.

Решението на прокурорската колегия е проблематично от гледна точка на това да се даде чист хоризонт напред пред ситуацията.

И.д. главният прокурор има правото да оттегля и да прави нови искания за снемане на имунитети на депутати. Има и легитимната власт да прочиства прокуратурата от зависими или замесени в корупция прокурори.

Все още е необяснимо и необяснено на какво се дължи промяната в поведението на мнозинството във ВСС. Те дължат обяснение защо предприемат едни или други действия, които са взаимоизключващи се.

Забавянето на избора на нов главен прокурор може да се използва с нечисти помисли да се запази положението такова, каквото е сега. Това, което се случва само потвърждава изпусната реплика от запис на разговор между Гешев и Сарафов, че те само прегрупират силите си. Че те само привидно са в противоречие, но всъщност са заедно и обслужват един и същ скрит център на власт.

Има консенсус във ВСС, че по-добре нов състав да проведе избора на нов главен прокурор.

Главните прокурори от 89-а година насам показаха, че не се назначават от независимата съдебна власт, а от задкулисни играчи. От самото начало беше ясно, че Иван Гешев не притежава качествата за главен прокурор. Той се вписва в тази верига от политически назначения. Той показа в най-висока степен колко зловредно е този тип влияние върху съдебната власт, което води до развращаване и неефективност на работата ѝ.

Полумандатът на Гешев може да се обобщи като ярка, груба злоупотреба с наказателния процес на политическия терен.

Делото КТБ, толкова шумно промотирано, сякаш е водено и внесено в съда по начин, че то никога да не приключи. За всеки юрист, занимавал се с наказателно право и процес, е съвсем ясно, че това дело няма да приключи години наред дори на първа инстанция. Сериозни съмнения има до колко са разследвани всички замесени лица. За съжаление няма да разберем каква е била ролята на Делян Пеевски, тъй като тази линия на разследване не присъства по делото. Някога може би и тези факти биха могли да бъдат разследвани от независим прокурор.