Как откраднатият лаптоп на Христо Грозев стигна до Москва?

През последните дни в Австрия набира скорост шпионски скандал в полза на Русия, в който беше замесено името на българския разследващ журналист Христо Грозев. Неговият лаптоп беше откраднат от агенти на руските служби.

В края на март беше арестуван бивш офицер от австрийското контраразузнаване. Той е предавал на руското разузнаване австрийски секретни данни, включително от мобилните телефони на високопоставени политици. В специално интервю пред Николай Кръстев, Христо Грозев съобщи подробности за маршрута, по който е бил изнесен откраднатият му лаптоп от Виена и как е стигнал до Москва.

Грозев коментира пред БНТ, че американските и европейските специални служби не му препоръчват да се завърне в България, защото ще е в риск.

„Стана ясно, че тази слободия на шпионаж , всъщност засегнала и австрийските интереси. Оказа се, че клетка от бивши офицери, които, когато са го правили са активни офицери на тяхната вътрешна служба за сигурност и са работили години наред за руското разузнаване, предавайки данни, търсили са информация за важни за руските спецслужби опозиционери, журналисти като мен. Но още по-страшно за австрийците са шпионирали против собствената си държава са предали три телефонни апарата на австрийски министри през 2017-та година .Също така са откраднали един от най-засекретените компютри, използващ една специална система за шифроване „Сина“ отново на руските служби“, каза Христо Грозев.

– Николай Кръстев: Преди няколко дни се появи информация , че Бил Браудър се страхува да пристигне в България, вие страхувате ли се да се завърнете в България дори и на работно посещение?

– Христо Грозев: Много ми е тъжно, че трябва да кажа „да“. Такъв е и съветът на правоохранителните органи, както в САЩ, така и в ЕС, че риска там е от най – висока категория. За съжаление, виждаме , че част от групата, която е работила по следенето ми включително и по време на посещенията ми в България са били български граждани, които виждаме, че са се поставили в услуга на руските специални служби. Така, че за съжаление, България за сега е ограничена територия за мен, което ми е много тъжно“.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share