Как да разпознаем дефицита на витамин А?

Как да разпознаем дефицита на витамин А?

Витамин А е особен ключов витамин за зрението, имунитета, метаболизма, функциите на сърцето, белите дробове и бъбреците. Ето защо трябва да поддържаме оптималното му ниво, за да бъде тялото ни здраво и да функционира добре. Но ролята му е още по-многостранна – той има антиоксидантни свойства, които защитават клетките от свободните радикали, информира Tialoto.bg.

Ако искате да си набавите витамин А, не е задължително да ходите до аптеката. Можете да си го набавите като консумирате здравословни храни като сьомга, спанак и други зеленолистни зеленчуци. Освен това е добре да хапвате мляко, сирене, яйца, телешки черен дроб, броколи, тиква, моркови и още куп храни. Пълнозърнестите храни също се препоръчват, но не прекалявайте с тях.

Витамин А – какво количество ни трябва за деня?

Възрастните жени трябва да приемат около 700 микрограма от антиоксиданта. Докато при мъжете количеството трябва да е близо до 900 микрограма за деня.

Макар дефицитът на витамин А да се среща сравнително рядко, не е изключено да се появи, ако сте на диета или се ограничавате, за да отслабнете. Или сте подложени на силен стрес и напрежение, заради които не внимавате какво слагате в устата си. Хората с проблеми с усвояването на мастноразтворимите витамини може да са изложени на по-висок риск от дефицит на витамин А, обяснява д-р Жанет Кимзал, диетолог.

Налага ли се да приемате добавки с витамина?

Според диетолога Моргин Клер, твърде голямото количество витамин А може да бъде вредно за организма, но някои хора може да се нуждаят от добавки с витамин А. Например тези, при които се наблюдава недохранване, хора със заболяване на панкреаса, възпалително заболяване или морбили.

Ако човек приема твърде много от въпросния витамин под формата на добавки, може да получи гадене, повръщане, замъглено зрение и дори световъртеж. В дългосрочен план приемането на твърде много витамин А може да доведе и до други неприятни симптоми. Например дразнене на кожата, болки в ставите и костите, изтъняване на костите, увреждане на черния дроб и други.

Как да откриете дали имате дефицит на витамин А?

Ако се притеснявате, че може да страдате от недостиг, то най-добре е да отидете на лекар. Той ще ви назначи кръвен тест, който установява нивата на ретинол или бета-каротин. „Тялото регулира нивото на витамин А, тъй като това хранително вещество се съхранява в черния дроб. Ако той е изтощен, тогава нивата на витамина са ниски“, казва Кимзал.

Ето няколко симптома, по които да познаете, че имате недостиг на витамина:

Сухота в очите

Това е един от първите признаци на дефицит на витамин А. Обикновено очите ни са покрити със слой течност, наречен сълзотворен филм. Той помага за защитата и „смазването“ на очите, като същевременно поддържа повърхността им чиста.

„Необходим е здрав слъзен филм, за да бъде зрението ясно“, обяснява д-р Юна Рапопорт, офталмолог. И посочва, че когато светлината достигне до роговицата, слъзният филм се нарушава и разпръсква светлината.

При нарушения на слъзния филм се появява сухота в очите „Един от първите признаци на дефицит на витамин А е образуването на бели пенести лезии по роговицата“, казва специалистът.

Нощна слепота

Затрудненото зрение през нощта е ранен признак на дефицит на витамин А. „Той е важна част от родопсина – протеин, който абсорбира светлината в ретината, който е от решаващо значение за нощното виждане“, обяснява офталмологът.

Въпросният антиоксидант е важен компонент за кожата. Той помага за правилното зарастване на рани, защото моделира възпалителния отговор на организма. „Без достатъчно витамин А раната няма да се излекува правилно“, казва д-р Клер.

Инфекции в гърдите и гърлото

Инфекции на гърлото, дихателните пътища и гръдния кош също са причинени от дефицит на витамин А. Въпреки това, не е необходимо първо да се пият добавки. Препоръчително е да отидете първо на лекар, за да се установи дали наистина имате недостиг.

„Смята се, че витамин А има защитен ефект срещу прекомерното възпаление, което идва заедно с инвазивни патогени като настинки и инфекции“, коментира още дерматологът.

Суха кожа

Дефицитът на ценния витамин не е единствената причина за суха кожа, екзема и други кожни проблеми. Ала може да играе роля. Затова, когато си купувате козметика, е добре тя да съдържа ретинол. Той се извлича от витамин А и има много благотворен ефект върху кожните клетки. Например намалява бръчките, изглажда текстурата и други.

„Кожата съдържа ретиноидни рецептори и получаването на достатъчно витамин А ще помогне за създаването на нови кожни клетки, ще намали възпалението и ще предотврати сухотата“, обяснява Кимс Ал и разнищва връзката между сухата кожа и липсата на витамина.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията с лекар относно дефицита на витамин А.