Как да предпазим oчите си от увреждане

Как да предпазим oчите си от увреждане

Зрението е едно от най-важните ни сетива, благодарение на него получаваме около 80% от информацията за заобикалящия ни свят. С негова помощ можем да намерим храна и вода, както и да преценим безопасността на техните източници.

Очите имат доста сложна анатомия и различните техни части могат да се увредят от много фактори, затова е важно да знаем как да ги предпазим. Най-лесното решение изглежда е да намалим времето си пред екрана, но това невинаги е възможно. Причината е, че за част от хората работата на компютър е свързана с професията им. Един от начините за предпазване е като се използват специални защитни очила.

Съществуват много и различни техники, с които можем да поддържаме нашите очи във форма. Едно от широко известните правила е 20/20/20 – при работа с компютър или четене – на всеки 20 минути да се вглеждаме в обект на разстояние 20 метра за 20 секунди.

Друго подходящо упражнение е да мигате леко и бързо поне 15-20 пъти подред, без да стискате очите, старайте се мускулите на лицето да са максимално отпуснати. След това затворете за кратко очи и се отпуснете. Освен това трябва да включим в менюто си достатъчно антиоксиданти, витамин А, цинк, както и храни, съдържащи зрителните пигменти лутеин и зеаксантин.

Препоръчително е заради слънчевата светлина дори и през зимата да се носят ултравиолетови слънчеви очила. Носенето на тъмни очила без защита е опасно, защото при затъмняване зеницата на окото се отваря по-широко и ако не сме осигурили адекватна протекция, по-широк сноп светлина ще навлезе и увреди по-голяма част от ретината. Шофирането, особено през нощта, също може да изложи очите ви на риск. На помощ тук идват различни филтри за очила, за предното стъкло на колата.

В случай на попадане на чуждо тяло в окото трябва да опитаме много внимателно да го промием с вода или физиологичен разтвор. Трябва да се избягва притискане и разтриване, тъй като дори дребни прашинки биха могли да наранят конюнктивата. Други важни правила са редовното миене на лицето, след като сме били на открито, както и държим прозорците затворени по време на активния цъфтеж през пролетта. Филтрите на прахосмукачката също трябва да се почистват.