Как да използвате сок от лук против кашлица, акне и повишаване на либидото

В диетата си често включваме плодови и зеленчукови сокове, но замисляли ли сте се някога да използвате лук? Що се отнася до сокове, лукът никога не е пръвия ни избор. Повечето хора го свързват със сълзене на очите и лош дъх, но този зеленчук притежава множество здравословни качества.

Лукът е богат източник на сероорганичното съединение „алицин”, витамини A, B, C и E, мощни антиоксиданти и флавоноиди. Сокът от лук може да засили метаболизма ни, да намали нивата на лош холестерол, да подобри кръвообращението и да намали риска от сърдечно-съдови заболявания.

Как да си направим сок от лук у дома?

Правенето на лечебен сок от лук, в домашни условия, изобщо не е трудно. Всичко, от което се нуждаете са няколко глави лук, сокоизстисквачка, малко търпение и способността да издържите на силната миризма на лук и паренето в очите.

Ще са Ви нужни:

 • 2-3 средни по големина глави лук.
 • Остър нож
 • Сокоизстисквачка
 • Среден по големина буркан

Начин на приготвяне:

Обелете лука и го изплакнете добре, след което го подсушете. Нарежете го на четвъртинки от край до край с помощта на остър нож. Включете сокоизстисквачката и слагайте лука вътре четвъртинка по четвъртинка, за да може устройствтото да извлече сока напълно. След изцеждането на целия лук измийте добре сокоизстисквачката. Може да се наложи да потопите частите в гореща вода със сапун, за да се отървете от силната миризма. Прясно изцедения сок прехвърлете в стъклен буркан за по-нататъшна употреба.

Ако нямате сокоизстисквачка, може да използвате блендер, като следвате същите стъпки за приготвяне.

Сокът от лук може да използвате в следните рецепти:

Сок от лук и мед против кашлица и болка в гърлото

Ще са Ви нужни:

 • 2 суперни лъжици сок от лук
 • 2 супени лъжици мед

Начин на приготвяне и употреба:

Смесете горните две съставки и ги разбъркайте добре, докато се получи равномерна смес и я сложете в малък буркан. Консумирайте по една чаена лъжичка от тази смес 2 пъти дневно – сутрин и вечер. Подобрение трябва да почувствате след 3-4 дни. Тази смес облекчава дори и най-упоритите кашлици и болки в гърлото.

Сок от лук със сок от джинджифил за повишаване на либидото

Ще са Ви нужни:

 • 1 супена лъжица сок от лук
 • 1 супена лъжица сок от джинджифил

Начин на приготване и употреба:

Смесете двете съставки и ги разбъркайте добре. Консумитайте тази смес по три пъти дневно в продължение на един месец, за да повишите либидото си.

Маска за лице от сок от лук и доматен сок против акне

Ще са ви нужни:

 • 1 супена лъжица пресен сок от лук
 • ½ супена лъжица доматен сок
 • ½ чаена лъжичка масло от нийм
 • Памучни тампони за лице

Начин на приготвяне и употреба:

Смесете всички съставки в малка купа и разбъркайте. Натопете памучно тампонче в разтвора и нанесете внимателно върху цялото лице. Отстранете маската след 10-15 минути, измийте лицето си с вода. Повтаряйте процедурата 2 пъти седмично, за да постигнете желаните резултати. Тази маска ще помогне за отваряне на запушените пори, което ще ограничи разпространението и растежа на акне.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share