Какво пазят укрепените църкви на Трансилвания

Какво пазят укрепените църкви на Трансилвания

Укрепените църкви на Трансилвания, седем от които са обявени за световно културно наследство от ЮНЕСКО, са едно от задължителните неща за разглеждане в Румъния. Построени между 13 и 16 век, те са укрепени, за да издържат на дългите обсади на мигриращите народи, които искали да задигнат храната и ценностите на селяните.

Седемте села с техните укрепени църкви са основани от трансилвански саксонци, наричани по българските земи саси. Характеризират се със специфична система на земеползване, селищна структура и организация на семейните ферми, наследени от средновековието. Укрепените църкви, които доминират над селата, са илюстрация за строителните стилове по това време.

Вижте кои са те и кое ги прави толкова интересни.

Биертан

Биертан – едно от най-посещаваните села в Трансилвания, е място за събиране на хора с трансилванско-саксонски произход, които се срещат тук веднъж годишно. Трансилванските саксонци, които имат германски произход, се заселвали в региона между 12 и 18 век, пише Culture Trip.

Преймер

В Преймер се намира една от най-добре запазените укрепени църкви в Източна Европа. Разположеното на 18 км североизточно от Брашов село започнало да процъфтява през 1225 г. в близост до Тратлау – крепост, построена от тевтонски рицари.

Точно тази църква е създадена по подобие на друга сграда в германската област Рейнланд и е вдъхновена от няколко църкви в Ерусалим.

Саскиз

Построената през 13-и век укрепена църква в Саскиз е издигната в чест на принц Стефан I Унгарски. Нейната впечатляваща защитна кула се намира на около 10 метра от олтара и е изградена от тухли и камъни. Превърната е в камбанария през 17-и век.

Вискри

Църквата във Вискри се намира на мястото на по-стара укрепена църква от 110 г. построена от общността на секеите, превзета през 12-и век от трансилванските саксонски колонисти. Преди няколко години името на селото влезе в новините с това, че британският принц Чарлз си купи и възстанови саксонски вили от 18-и век, които са отворени за посетители.

Келник

Построена първоначално като резиденция на благородници и за първи път спомената в извори през 1269 г., цитаделата в Келньок е една от най-добре запазените сгради от този тип в Трансилвания. Закупена през 1430 г. от местното население, тя е укрепена като ѝ е добавен голям двор, високи стени и пристроени сгради. Отличава се с импозантен донжон и с параклис.

Държиу

Разположен в окръг Харгита, село Държиу, известно още като Секеидерц, е споменато за първи път в папски списък през 1334 г. Унитарантската църква от 13-и век е доказателството за съществуването на тази религия, официално призната в Трансилвания от 1583 г.

Валеа Вийлор

В това село се намира една от най-големите и най-запазени укрепени църкви на Трансилвания, посветени на Свети Петър. Построена през 8-и век, тя е разширявана и укрепвана през 15 и 16 век.