Какво не трябва да правите в Дубай, за да не ви глобят и се изложите

Какво не трябва да правите в Дубай, за да не ви глобят и се изложите

Дубай се превърна в популярна туристическа дестинация през 2020 г., тъй като ОАЕ се отвориха за граждани на много страни. Тези, които пристигат в Дубай за първи път, често забравят, че има строги закони, които важат за и за туристите.

Освен това това е мюсюлманска държава, така че някои от законите остават непонятни за европейците.

Туристите често се излагат, защото не знаят английски или защото не са знаели малко повече за страната, в която са отишли. Опитните пътешественици казват, че неведнъж са виждали как чужденците нарушават закона. Това е неприемливо за такива страни и те не правят отстъпки за туристите. Най-често нарушенията се откриват в метрото, тъй като в Дубай е доста необичайно и то има свои правила. Туристите не са свикнали с това, така че дори не обръщат внимание на предупредителните знаци.

Туроператорите предупреждават туристите при влизане в Дубай, че не могат да ядат, пият и дори да дъвчат дъвка в метрото. Ако туристът е заловен от полицията, която е на почти всяка метростанция, ще трябва да платите глоба от 100 дирхама (малко повече от 40 лева). Хората плащат същата глоба, ако вдигат шум в метрото и причиняват неудобства на други пътници.

В Дубай метрото работи без машинисти, то е наземно, така че първият и последният вагон предлагат панорамна гледка към града. Не всеки обаче може да я види, а само тези, които са купили златна карта в метрото, както и жените и децата.

Факт е, че специални вагони са разположени в различни краища на влака. „Златният“ вагон е предназначен за хора, които искат да пътуват в метрото с комфорт – той има два реда седалки, а в такива коли по време на пиковите часове има по-малко хора. Златната карта в метрото струва два пъти повече от обикновената. Цената на всяко пътуване също се увеличава. Ако човек с редовен билет пътува с такъв вагон, той ще получи глоба от 200 дирхама (около 80 лева).

Друг вагон е подобен на обикновен, но в него могат да бъдат само жени и деца. Туристите често не обръщат внимание на надписите наоколо, така че мъже влизат в женската част. По правило самите жени ги изгонват. Ако не го направят след няколко спирки, тогава ченгетата ще поемат случая. Пътуването на мъж в женски вагон също се наказва с глоба.

Спането на рамото на друг пътник също е забранено в метрото в Дубай. Ако в западните страни подобно поведение се счита за норма и обект на шеги, то в Дубай глобата за това е 300 дирхама.