Какво може да се случи, ако не почистваме правилно ушите си

Какво може да се случи, ако не почистваме правилно ушите си

Натрупването на кал в ушите може да доведе до развитие на инфекции, загуба на слуха и други усложнения, предупреждават британски лекари. Кристъл Ролф, говорител на Кралския национален институт на глухите, каза пред The ​​Sun за опасностите от натрупването на ушна кал, но и от почистването ѝ, предава zdrave.to.

„Много хора са изложени на риск от трайна загуба на слуха заради ушната кал“, предупреди тя, добавяйки, че натрупването на кал може да доведе до болки в ушите, инфекции, социална изолация и депресия.

Ролф цитира резултатите от проучване, което показва, че от онези, които са се опитали сами да се отърват от ушната кал, само 20 процента от анкетираните са се справили с тази задача. В същото време 10% от хората казаха, че след независима процедура здравословното им състояние се е влошило, по-специално те са си нанесли наранявания, които изискват медицинска намеса.

Тези, които не могат да се отърват от сярната тапа, са били принудени да се откажат от нормалното си общуване и да се примирят с влошения си слух.

Националната здравна служба на Англия посочва, че обикновено ушната кал се отхвърля от тялото по естествен начин. Британското министерство на здравеопазването моли да не се използват остри и тънки предмети, опасни за ухото, включително памучни тампони, клечки за зъби и свещи за уши, тъй като ефективността на последните не е доказана.