Какво да ядем при проблеми с храносмилането?

За да се радваме на добро здраве и отлична форма, е от особена важност в менюто ни всеки ден да присъстват зеленчуци. Зеленчуците са много важни за храносмилането. Някои от тях спомагат повече от други за поддържането на чревния микробиом, пише az-jenata.bg.

Здравето на храносмилателната система е пряко свързано с общото ни здравословно състояние. Ако има дисбаланс на чревния микробиом, то тогава се увеличава рискът от чести разболявания и други проблеми със здравето.

За тези 5 вкусни зеленчука се смята, че са особено полезни за корема.

Артишок

Един средно голям артишок съдържа около седем грама фибри. Артишокът е зеленчук, който лесно може да се включи в нашите рецепти за супи, ястия, салати, пюрета. Той има няколко предимства, които го правят полезна храна за храносмилането. Известно е, че е богат на пребиотици, което подпомага поддържането на добрите бактерии в червата. Според нови проучвания, може да се смята, че има връзка между здравето на червата и състояния като тревожност, възпаление, затлъстяване и диабет.

Проучванията показват, че артишокът действително може да помогне за контролиране на симптомите на синдрома на раздразнените черва, включително стомашни болки, подуване на корема. Доказано е също, че артишокът защитава черния дроб, което е важно за усвояването на хранителните вещества и храносмилането на мазнините.

Зелени листни зеленчуци

Зелените зеленчуци ни осигуряват важни витамини, минерали, фитонутриенти и антиоксиданти, но също така съдържат много фибри. Една чаша зеле например има около седем грама фибри, докато чаша варено зеле има около пет грама. Според учени, спанакът е друг полезен зеленчук, който се грижи за здравето на храносмилателната система, тъй като съдържа фибри. Други зеленчуци, които можем да добавим към нашите супи, салати и ястия са марули, айсберг, рукола, зеле кейл и други.

Тиква

Въпреки че тя се води „зеленчуков плод“, тиквата е една от най-важните храни за здравето на червата. Без значение какъв сорт тиква ще изберете, тя ще ви осигури така важните фибри, както неразтворими, така и разтворими, но най-вече от разтворимите. Тиквата може да се приготвя по толкова много начини и е подходяща за диета. Богата е на витамини А, С, В4, калий, натрий и други.

Ако обичате тиквички, също не пропускайте да ги добавите към менюто си, тъй като те също благоприятстват храносмилането.

Броколи

Имат малко калории и добри количества фибри. Въпреки че са полезни за храносмилането, консумацията на броколи не се препоръчва за всеки, особено ако сте склонни към образуването на газове след консумацията им. Може би е добре да пробвате да ги хапвате под формата на крем супа, добавени към пюре. Но ако нямате проблеми с тях, то редовната им консумация би могла да намали риска от запек, а също така ви осигурява и витамини С, А, В4, К1, Е, минерали като селен, калий, желязо, калций и други.

Целина

Целината съдържа основно вода, особено селъри стръковете. Но дори и да изберете глава целина, консумацията на тези два вида ще ви осигури важни антиоксиданти, противовъзпалителни хранителни вещества и разтворими и неразтворими фибри. Според западни изследвания, определен полизахарид в селърито може да помогне за подобряване състоянието на лигавицата на стомаха. Целината е чудесна добавка към салати, супи, ястия, пюрета.