Какво да правим и какво не при екстремни горещини?

Топлинната вълна може да представлява сериозен риск за здравето и живота на хората. Излагането на екстремни температури може да засегне редица аспекти на нашето благосъстояние и дори да има сериозни и потенциално животозастрашаващи последици.

Годишно много хора губят живота си заради горещините и е важно да се знаят начините, по които човек трябва да се предпазва в пиковите часове на слънцето. Излизането навън в екстремни горещини може да окаже неусетно вредно въздействие върху тялото и ума.

Продължителното излагане на такива температури може да доведе до потенциално животозастрашаващи състояния като топлинен удар, които се нуждаят от незабавна медицинска намеса, тъй като могат да причинят загуба на съзнание и припадъци. Хората с вече съществуващи сърдечни заболявания трябва да бъдат особено внимателни по време на горещините, тъй като те могат да повлияят на сърдечната функция.

Излагането на температури на околната среда над 40-45°C може да има сериозни и потенциално животозастрашаващи ефекти върху човешкия организъм, според експертите.

Д-р Тушар Таял, консултант по вътрешни болести обяснява петте значими въздействия на горещите вълни върху организма, които могат да се превърнат дори в смъртоносни, ако не им се обърне внимание:

1. Топлинно изтощение

Топлинното изтощение може да възникне при продължително излагане на високи температури. Симптомите включват силно изпотяване, слабост, замаяност, гадене, главоболие и мускулни крампи. Ако не се вземат мерки, то може да премине в топлинен удар.

2. Топлинен удар

При толкова високи температури тялото ни не е в състояние да регулира вътрешната си температура, което води до топлинен удар. Симптомите включват висока телесна температура (над 40°C), объркване, загуба на съзнание, а понякога и гърчове. Без незабавна медицинска намеса топлинният удар може да бъде фатален.

3. Обезводняване

Тялото губи бързо течности чрез изпотяване в опит да се охлади, което води до тежка дехидратация. Това може да предизвика симптоми като силна жажда, сухота в устата, намалено отделяне на урина, а в тежки случаи – объркване, замаяност и припадък.

4. Сърдечно-съдов стрес

Топлината натоварва допълнително сърцето, тъй като то работи по-усилено, за да охлади тялото. Това може да бъде особено опасно за лица с вече съществуващи сърдечни заболявания, тъй като увеличава риска от инфаркт, инсулт и други сърдечносъдови проблеми.

5. Увреждане на кожата

Високите температури, особено в съчетание със силна слънчева светлина, могат да причинят сериозни увреждания на кожата, включително слънчево изгаряне. Продължителното излагане може също така да увеличи риска от рак на кожата с течение на времето поради ултравиолетовото излъчване.

Надим, ръководител на Спешна помощ в болница Fortis Hospital Vasant Kunj, споделя какво трябва и какво не бива да правим, за да се предпазим по време на горещините, за да избегнем здравословни проблеми.

Горещи вълни: Какво можем и какво не можем да правим?

С оглед на това, че температурите само се повишават, можете да имате предвид следните правила и да се погрижите за себе си и за семейството си.

Не:

• Не излизайте навън между 12 и 16 часа, ако не е необходимо.

• Не предприемайте физически натоварващи дейности, когато температурата е висока.

• Не консумирайте напитки като алкохол, кафе и чай, които дехидратират организма.

• Не консумирайте твърде богата на протеини или застояла храна.

• Не оставяйте домашните си любимци или децата си заключени в колата.

Да:

• От време на време се хидратирайте, дори и да не сте жадни.

• Консумирайте плодове като диня, домашно приготвени напитки като лимонада, студен чай и пр., за да поддържате хидратацията си. Пийте напитки без добавена захар и кофеин.

• Вземайте вани със студена вода и поддържайте дома си хладен. Използвайте щори, сенници и завеси през деня и дръжте прозорците си отворени през нощта.

• Носете светли, свободни и леки дрехи. Също така използвайте защитни аксесоари като очила, шапки, шапки, чадъри, обувки, преди да излезете на слънце.

• Поддържайте прохладата си, като поставяте влажна кърпа върху главата, челото и крайниците си, и избягвайте пряката слънчева светлина и топлината, като се предпазвате с шапка или чадър.

Горещата вълна създава физиологично натоварване, което в някои случаи може да доведе дори до смърт. Тя може бързо да повиши телесната температура на човек, което може да увреди мозъка и други основни органи. Затова е важно да се предпазим от вредното въздействие на горещата вълна и при появата на каквито и да било симптоми незабавно да се обърнем към лекар.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share