Какво да направите, ако нямате време да завършите изпреварването на пътя?!

Какво да направите, ако нямате време да завършите изпреварването на пътя?!

За съжаление не всички шофьори започват да изпреварват едва след като се уверят, че тази маневра ще е безопасна. Опасни ситуации възникват непрекъснато: как да постъпим, ако автомобилът се движи срещу друг автомобил и сблъсъкът изглежда сякаш неизбежен?

Трябва да се определи момента, в който все още е възможно да се върнете в лентата си. Ако колата ви все още не се е изравнила с изпреварвания автомобил, особено ако е дълъг тир или камион с ремарке, възможно е да намалите скоростта и да се върнете назад. Във всички останали случаи ще трябва много бързо да вземете решения как да действате в насрещната лента.

Първо, добре ще е да предупредите шофьора на идващата кола, че не успявате да завършите изпреварването. Трябва да мигате с фарове и да натискате клаксона, за да стане ясно, че ситуацията е опасна за всички.

Като правило, водачът на приближаващото в насрещното превозно средство инстинктивно ще се притисне отстрани на пътя. Шофьорът на камиона също ще реагира и ще се премести възможно най-надясно, за да даде свободно място. По двулентов път дори три коли е възможно да преминат.

Второ, не трябва да се опитвате да се дръпнете настрани от пътя в последния момент: според статистиката там се случват повечето от сблъсъците при изпреварване. Необходимо е водачите да се опитат да останет възможно най-близо до изпреварваното превозно средство, за да заемете центъра на пътя. Най-опасният сблъсък е челният, трябва да се опитате да го избегнете до последно.

Това правило не работи, ако в насрещната лента се движи камион. Ако той отиде отстрани на пътя, ще загуби контрол над управлението и ще повреди скъпоструващ товар. Затова е по-добре да се опитате сами да отидете наляво, като забавите скоростта. Тогава имате шанс да се отървете само със счупена броня или пробито колело.

Но основната превенция на опасните сблъсъци е златното правило „не си сигурен – не изпреварвай“. Не трябва да извършвате тази маневра следвайки други автомобили, не трябва да изпреварвате при изкачвания на хълмове, дори ако маркировката е с прекъсвания, не трябва да излизате в насрещната лента на места с ограничена видимост. Важно е винаги да сте сигурни напълно, че имате достатъчно време и място за изпреварване, за да завършите маневрата.