Какви странни и необичайни продукти ядат мексиканците

В нашия малък мексикански град е тихо. Хората си почиват от забързаното ежедневие. По улиците можете да намерите редки улични търговци, деца, както и животни, които се пекат на слънце. Църковни камбани се чуват отдалеч, докато мексиканците се отправят към литургията, пише българка, завърнала се наскоро от Мексико. Едно място в града винаги е шумно и пренаселено: местният пазар.

Така че със съпруга ми отидохме там рано сутринта. Пазарът е отворен от 9 до 15 часа. Местните се втурват при откриването му, за да купуват пресни продукти. Какви интересни неща можете да намерите на пазара в Мексико?

Сушени люти чушки

Видях много люти чушки по рафтовете. Продават се буквално в торбички. За какво използват мексиканците сушени чушки? Основно за различни сосове. Най-популярният от тях е Моле.

Ако смятате, че има един вид лют пипер, това е далеч от истината. Всъщност Чили се предлага в много различни форми. Ето имената на тези, които се продават на тази сергия:

Сос Моле

Моле е много известен в цялото Мексико. Този сос има много рецепти. Основата на ястието е лют пипер и шоколад (понякога количеството на съставките на соса е 30 или повече). Приготвянето на соса е доста трудоемък процес, така че мексиканците купуват готов или полуфабрикат Моле. На пазара Моле се продава директно на открито.

Не знам за мексиканците, но за мен такъв продукт изглежда абсолютно неапетитен.

Пуканки с чили и други вкусове (ботани исп.)

В Мексико тези храни се наричат ​​закуски или закуски. Защо мексиканците се нуждаят от толкова много закуски? Когато мексиканците канят приятели на гости, те обикновено не готвят много ястия, но им предлагат прости закуски (това могат да бъдат чипс, начос или пуканки).

На пазара можете да видите изобилие от такива закуски с различни вкусове: сладки, с чили, със сирене и други.

Панела или Пилонсио (Piloncillo isp.)

Панела е нерафинирана тръстикова захар, често срещана в Централна и Латинска Америка.

Обикновено тази захар се използва за приготвяне на печени изделия, напитки и други сладкиши. Много мексиканци вярват, че такава захар е по-здравословна от обикновената рафинирана захар.

На пазара се продава под формата на малки брикети (има два вида панели: тъмни и светли). Тъмната панела наподобява шоколад на външен вид.

Чичарон

Чичарон е ястие, приготвено от пържена свинска кожа, това е мезе или добавка към ястия. Вкусът му е като твърди пръжки, мисля. Ако не знаете, че това е свинска кожа, тогава може да си помислите, че това е чипс или друга закуска (макар и с определен вкус). Често се използва в сосове и други мексикански ястия.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share