Какви са ползите от отварата от дафинов лист?

Какви са ползите от отварата от дафинов лист?

Всеки един от нас познава аромата на дафиновия лист. Това растение е много специфично и няма как да бъде сбъркано. Свикнали сме да го добавяме към някои от ястията, които приготвяме. То си хармонира отлично с киселото зеле, оризът, свинско, говеждо и много други продукти. Тази подправка обаче има и куп лечебни свойства, ако бъде приготвена под формата на отвара.

Малцина знаят, че именно листата на това дърво са способни да подобрят здравословното състояние на човек, ако бъдат приемани по правилен начин. Това, разбира се, съвсем не означава, че можем да се доверим единствено на отварата. Тя се явява като помощно средство.

Истината е, че отварата от дафинов лист може да ни помогне да се справим с неразположения, свързани с храносмилателната система, депресивни състояние, постоянна умора, гъбички и други. Отварата действа отлично и на кожата.

Ако сте решили да я приготвите, добре е да си намерите подходящи листа. Може да използвате и тези, предназначени за кулинарията, но трябва да внимавате да не са лъскави или бледо зелени.

Изберете листа, които са матови. Може да откриете най-различни рецепти за отвари с дафинов лист. Най-често приготвяната е тази за ставни болки. При нея се използват около 20 – 30 листа и един литър вода. След като отварата заври, се държи още 5 минути на котлона.

След това я разреждате с вода и се потапяте в нея. Не бива обаче да се прекалява с престоя в отварата. 15 – 20 минути е напълно достатъчно. За да усетите облекчение, може да повторите процедурата няколко пъти.