Кабинетът на ГЕРБ готов, вариантите – без Бойко Борисов

Кабинетът на ГЕРБ готов, вариантите – без Бойко Борисов

ГЕРБ-СДС са готови с кабинета, който ще предложат. Проектоминистрите са ясни, съобщи лидерът на СДС Румен Христов в интервю за bTV. Коалицията има дори няколко варианта. И в нито един от тях на присъства името на Бойко Борисов, обяви Христов. Той обаче отказа да назове кандидат-министри, за да не минира преговорите за правителство.

„Готвим се много сериозно за съставянето на правителство като първа политическа сила. Осъзнаваме отговорността си. Знаем, че ако се стигне до правителство на малцинството, тази тежка зима ще ни донесе негативи“, коментира Христов. Той допълни, че кабинет на малцинството много трудно може да се случи.

Съставянето на правителство с евроатлантическо мнозинство е единственият възможен изход от политическата криза, каза депутатът от ГЕРБ-СДС. Според него подобен кабинет може да има дори и конституционно мнозинство от 160 гласа.

Като партньори за такъв кабинет Христов посочи ДПС, но най-добрият вариант за ГЕРБ за коалиция бил с „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Двете формации обаче обявиха, че няма да подкрепят правителство с мандата на ГЕРБ.

„Имахме първи кръг от разговори, за да видим кое ни сближава и кое ни отдалечава. Винаги е добре да се преговаря“, каза Христов.

„Не съм оптимист за правителство, но не знам какво ще спечелим, ако пратим избирателите на поправителен. При третия мандат няма традиции в България да се прави кабинет. Евроатлантическите формации срещу войната в Украйна имат конституционно мнозинство. Нашият апел за мнозинство е към тях. Среща на лидерите може да има, когато се изяснят нещата. Можем да направим компромиси, но не на всяка цена“, каза още Христов.