Йорданов: Ако е имало атентат и после имаш 3 пътувания – изглежда странно

„Не знам кой му е обяснил, че по този начин би могъл да постигне нещо. За мен е странна и страстта му към пътуванията в различни държави. Ако срещу теб е имало атентат, който е имал за цел да те убие и след това да имаш 3 пътувания едно след друго, които да не отмениш – това изглежда много странно. Не знам какво толкова е очаквал от това посещение в Страсбург, при положение, че нашите западни партньори са хора, които разполагат с информация“. Това каза бившият вътрешен министър Емануил Йорданов в студиото на „Денят ON AIR“ по повод пътуването на Иван Гешев до Европарлмента в Страсбург.

По думите му едва ли Гешев може да им каже нещо повече от това, което те са знаели и без него.

„Путин сигурно много се страхува от Гешев. Човек трябва да знае какви са възможностите му и да се съобразява с тях, а иначе говоренето на празни приказки не помага на никого. Нямам спомен да съм чул Гешев да каже нещо конкретно и нещо, което реално би могло да помогне на хората да се ориентират в някаква ситуация. Виждал съм го да се бие в гърдите как ликвидира организираната престъпност и олигарсите, а на практика – нищо“, допълни Йорданов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че всеки следващ гаф на Гешев се пише в неговата сметка.

„Когато един човек те е назначил, той има право да те уволни. Ако президентът проточи издаването на указа в един по-дълъг период, ще нанесе вреда на самия себе си, защото и той вече ще бъде съпричастен към това, което е сътворил Гешев“, коментира още бившият министър.

Според него няма разговори за това как може да се пристъпи към свикването на Велико народно събрание: „Едни избори за ВНС биха могли до някаква степен да решат и част от политическата криза в България.“

Попитан дали има руско влияние в службите ни, Йорданов отговори: „Руско влияние има в цялата ни държава и то е базирано на това, че все още има доста силни връзки – хора, свързани със Съветския съюз, с обучения, специализации там.“