Йончева: Докато Радев не вземе решение, Гешев е все още главен прокурор

Европейският парламент реши да изслуша Иван Гешев, въпреки искането на ЕНП и други партии тази процедура да отпадне. Минути по-рано депутати от ГЕРБ поставиха изслушването под съмнение, съобщи Нова телевизия.

„Поканата идва от няколко парламентарни групи. Присъстват само членовете на подкомисията. Идваме да се информираме и ние, но не можем да присъстваме. От две години се говори за „Барселонагейт“ и не очаквам да научим нещо различно от това, което сме научавали досега. От групата на социалистите са зададени въпроси към главния прокурор“, обясни Емил Радев.

За опита на ЕНП, в която членува и ГЕРБ, да отмени изслушването на главния прокурор пред комисията LIBE в Страсбург, алармираха и от офиса на евродепутата от Алианса на социалистите и демократите Елена Йончева.

„Основанието за това, според ЕНП, е фактът, че Висшият съдебен съвет взе вчера решение за освобождаването му“, посочват от офиса на Йончева. И добавят, че според българската Конституция председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд, както и главният прокурор се назначават и освобождават от президента. „Докато Радев не вземе решение, Гешев е все още главен прокурор на Република България“, пишат още от офиса на Йончева.