И Солун бедства заради силните валежи

Изключително силните дъждове са засегнали зони в западната част на гръцкия град Солун, както и центърът му, заяви за АНА-МПА директорът на службата на гражданска защита за региона на Централна Македония Хараламбос Стергиадис. Той посочи, че обилните валежи са засегнали и района на Мудания на полуостров Халкидики, където е имало прекъсвания на електроснабдяването, а също и зоните на Полихни, Тумба и Диавата, предаде БТА.

Противопожарната служба е получила над 300 спешни обаждания в цяла Северна Гърция, включително Солун и Халкидики, във връзка с изпомпване на вода, отрязване на опасни дървета и транспортиране на хора до безопасни места. Няколко пътища в региона също са наводнени, блокирайки трафика.

Същевременно кметът на Кастория Янис Корендзидис е поискал обявяване на извънредно положение в неговото населено място от регионалния управител на областта Западна Македония Йоргос Касапидис, след като поройни дъждове причиниха големи наводнения и засегнаха също така и земеделската продукция.

Националната метеорологична служба предупреди, че дъждовете и бурите с гръмотевици и възможни градушки ще засегнат повечето зони на страната, включително островите, днес около обед и вечерта, посочва в. „Катимерини“.