И малки ученици минават онлайн с молба до инспектората

И малки ученици минават онлайн с молба до инспектората

Учениците и от малките класове преминават онлайн, но не масово, а с молба. Проверка показа, че родители вече започнаха да „пускат“ децата си в домашно обучение, още преди да влезе в сила заповедта на здравния министър Костадин Ангелов за преминаване към дистанционна класна стая на гимназистите. От днес, 29 октомври, всички ученици в страната от 8-и до 12-и клас са пратени да учат от вкъщи. Мярката е част от пакета рестрикции, с които от здравното министерство се опитват да намалят нарастващия всеки ден брой на новозаразени с коронавирус у нас.

В същото време още в началото на годината беше дадена възможност всеки родител, независимо в кой клас е детето му, да поиска то да се обучава дистанционно. Вариантите за това са два – ако ученикът е с хронични заболявания, молбата се пуска до директора на учебното заведение. При втория вариант изискване за крехко здравословно състояние няма, но молбата се пуска до Регионалния образователен инспекторат, който трябва да разреши на родителя

детето му да остане вкъщи за цялата учебна година

или за определен период от време.

Проверка показа, че вторият вариант, макар да няма изкисвания за хронични заболявания, е доста по-труден за родителите. Причината – семейството получава учебни материали, по които хлапето се подготвя с консултации с учителите, а не участва във виртуална класна стая с останалите деца от класа. Въпреки че по този начин реално голяма част от образователната тежест пада върху родителя обаче, се оказа, че молби за подобен тип обучение не липсват. Основната причина е страхът на родителите, че детето им може да се зарази в школото, както и фактът, че доста от семействата вече работят също дистанционно и имат възможност да оставят хлапето си вкъщи.

Съществува и друга опция, която бе разписана от образователния министър в началото на тази седмица. Досега 8 училища в страната са преминали в електронна форма на обучение със заповедта на просветния министър Красимир Вълчев, съобщиха от МОН. Тя бе издадена в понеделник и дава възможност след решение на педагогически съвети и молба от директора школата от червената и оранжевата зона да превключват на онлайн уроци, ако има ръст на заболяеваемостта сред ученици и учители и отсъстващите със симптоми.

Шест от училищата, които са избрали да учат дистанционно, попадат в червената зона. 4 школа от Търговище и

по едно от Габрово и Шумен ще учат онлайн след разрешение

на просветния министър. Сред тях е Първо основно училище „Христо Ботев” в Търговище. Там от 27 октомври до 5 ноември присъствените занятия се преустановяват за учениците от 5-и до 7-и клас, става ясно от заповедта на директора. На място продължават да учат учениците от 1-и до 4-и клас. Такава беше и препоръката на министъра – учениците от начален етап да преминават последни към онлайн уроци, тъй като за тях е важно педагогическото взаимодействие.

На дистанционно обучение преминава и по едно училище в областите Велико Търново и Бургас. Заявленията на други 6 училища също се разглеждат, уточняват от образователното министерство.

„Новите мерки се налагат, защото епидемиологичната ситуация се усложнява. На отделни места болниците започват да се затрудняват“. Това заяви пред bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той се включи дистанционно в ефир, тъй като е поставен под карантина за 10 дни. Нямал никакви симптоми, във вторник излязъл резултат от PCR, който е отрицателен. Областните щабове и сега можели да променят мерките според заболеваемостта там. Но се налагали и мерки на национално ниво.

На въпрос откъде идва бройката 11 000 теста Кунчев отговори, че първо лабораториите у нас не са 65, толкова са само в заповедта на здравния министър, чиито резултати се признавали в чужбина.

Иначе общо 185 лаборатории вкарвали данни

в системата и те имали капацитет дори да достигнат до 30-40 хил. теста дневно.

”Не обичам да правя прогнози, но гледам какво става в Европа, там има доста по-тежка ситуация, например в Чехия. Ако не вземаме навреме мерки, може да имаме и по 5-6 хил. положителни случая на ден. Много е вероятно да се наложат мерки и за по-малките ученици, ако данните покажат, че е необходимо, ще преминат на дистанционна форма”, обясни доц. Кунчев.

Според него е възможно още затягане, но без да се стига до “локдаун”. Вечерният час не бил много ефективен, но по общини, ако се налага, щяло да го има, ако го приемат общинските щабове.

„Ако нещата вървят така, със сигурност ще има удължаване на извънредната обстановка. Съжалявам за оставката на шефа на РЗИ д-р Данчо Пенчев, работеше по 16-17 часа на ден, но формално имаше нарушение на правилата със свалянето на карантината на президент и премиер”, каза доц. Кунчев. Затова и не се правели вече изключения. Според Кунчев подбудите на д-р Пенчев били да не се пречи на държавата, но наредбата щяла да се спазва такава, каквато е написана.

Директорите трябва да посочат и доказателства, че решението е взето от педагогическия съвет, съгласувано с обществения съвет и при отчитане на нагласите на преобладаващата част от родителите на учениците. Вчера Кастрева сподели, че според нея поне 2/3 от родителите трябва да бъдат съгласни.