ИТН и ДПС отказали да говорят със Зоран Заев

ИТН и ДПС отказали да говорят със Зоран Заев

Срещи с лидерите на четирите водещи партии в миналия парламент е поискал македонският премиер Зоран Заев при посещението си в София, разказа той след разговори със служебния министър-председател Стефан Янев. „Две от партиите ни отказаха заради предизборни ангажименти, Бойко Борисов и Корнелия Нинова намериха време да разговаряме“, каза Заев.

Другите две партии, с които е искал среща македонският премиер са „Има такъв народ“ на Слави Трифонов и ДПС, които бяха съответно втора и четвърта по големина в 45-ото НС.

„Естествено знаем, че България има правителство и президент, но тези срещи бяха нужни дори и като израз на приятелство и добра воля“, обясни Заев.

Ново предложение, срещу което България да вдигне ветото си за започване на преговори на Македония с ЕС е направил Заев на премиера Стефан Янев, обявиха двамата след разговорите си. Не бяха обявени обаче подробности. Заев обаче е бил поканен да остане в София за вечеря, на която да продължат разговорите. Проблемите са двустранни и има начин да ги решим, категорични бяха и двамата премиери.

„Македония ще има нова европейска конституция и в нея като държавотворни народи ще бъдат записани българи и хървати“, обеща Заев.

Ако сме отговорни политици и лидери на нашите народи, то е наше задължение да работим над намирането на решение на двустранните въпроси. Това каза на пресконференция премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев след среща в София с министър-председателя Стефан Янев.

Днес седнахме и разговаряхме за двустранен проблем. Ние имаме приятели навсякъде по света – и Република Северна Македония, и България, но проблемът е двустранен. Трябва да намерим неговото решение. Ако сме отговорни политици и лидери на нашите народи, то е наше задължение да работим над намирането на решение. С премиера Янев разговаряхме за същността и структурата на възможното решение на проблема. Наше задължение е да разговаряме по двустранните въпроси, които не е невъзможно да бъдат решени. Вярвам, че има възможност да намерим решение. Работим заедно и разговаряме, за да намерим решение, заяви Заев.

От думите му стана ясно, че двамата премиери са разговаряли и за интензитета на работа на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония.

Отправям апел към българския братски народ и политическите лидери да продължат да помагат на Северна Македония по пътя ѝ към Европейския съюз. За нас друга алтернатива няма. Вярваме в европейските ценности, подчерта Зоран Заев. Той призова Северна Македония и българския народ да поддържат добросъседски и приятелски отношения.

Искам да отправя ясно послание – че европейската перспектива на Република Северна Македония за нас е от огромно значение. Ние сме длъжни да направим така, че нашите хора да имат своето общо европейско бъдеще и да могат да общуват много по-свободно помежду си. Това каза пък президентът Румен Радев в началото на пленарните разговори на срещата на „Дондуков“ 2 с министър-председателя на Република Северна Македония (РСМ) Зоран Заев.

По този път остават и някои нерешени въпроси, каза президентът Радев. За нас е много важно да имаме диалог, и аз ви приветствам за това, че вие сте тук за открит, конструктивен диалог. Очаквам в тази връзка възможно най-скоро да имаме и посланик на Република Северна Македония в София, добави държавният глава, който изрази надежда за „така необходимия прагматичен подход“ с конкретни, устойчиви, необратими резултати, които да доведат до започване на преговори за членство на РСМ в Европейския съюз.