Италия чака трета вълна, коронавирусът се е появил в Европа още през август 2019 г.

Италия чака трета вълна, коронавирусът се е появил в Европа още през август 2019 г.

Авторитетният Национален институт за ракови заболявания в Милано разпространи официалните резултати от нарочно проучване, според които коронавирусът бил циркулирал безпроблемно между Алпите и Сицилия още от лятото на 2019 г. А това според специалистие означава, че поне 6 месеца той се е приспособявал на воля към съществаване на Апенините, което пък прави борбата с него още по-трудна.

„Втората вълна“ на разпространението на коронавируса в Италия с близо 40 хил. заразени всеки ден и около 500 смъртни случая още не е отшумяла и в страната вече се говори открито за предстояща, още по-жестока „трета вълна“. За нея предупредиха днес няколко от най-уважаваните италиански професори – вирусолози, според които тя щяла да залее Апенините в началото на 2022 г., от средата на януари, та чак до края на февруари. Като борбата с бизмилостната зараза през първите месеци на Новата година щяла да бъде още по-тежка, тъй като тя щяла да се „наложи“ над обичайния сезонен грип и съответно диагностиката и лечението на „Ковид-19“ щели да станат много по-трудни.

И за да бъде спряно пагубното й нашествие, вирусолозите препоръчват скоростното вдигане на „безкомпромисен вълнолом“ – налагането на абсолютен локдаун в цяла Италия по Коледа и Нова година. Иначе казано медиците настояват за затваряне на всички места, където се събират хора, в течение на две седмици, от 21 декември до 5 януари. Става дума за магазини, станции на метрото, гари, автогари, като останат отворени единствено супермаркетите за хранителни стоки, но в тях да се влиза по единично и при предварително запазен час за пазаруването.

Иска се също така и оставането на всички италианци задължително по домовете им сами или най-много със „семейното ядро“, включително и на връх-празниците, когато обикновено фамилиите се събират с близки и приятели за пищни обяди и вечери. Вирусолозите твърдят също така, че колкото и нови болници да се отварят за покосени от коронавируса хора, колкото и много легла в интензивна терапия да бъдат разкриване, „Ковид-19“ може да бъде спрян единствено с „блокирането на предаването на заразата“. Поне докато бъде произведена ефикасна ваксина поне за 70 – 80 на сто от италианците.

Междувременно Италия върви с всеки изминат ден все към по-силно оцветяване – след Вал Д’Аоста, Калабрия, Ломбардия, и Пиемонт, в петък директно от „жълто“ в „тъмно червеното“ на пълния локдаун бяха оцветени областите Кампаня и Тоскана. В „оранжево“ правителството пък обагри Емилия-Романя, Марке и Фриули-Венеция-Джулия, които според прогнозите съвсем скоро могат да почервенеят заради безмилостното върлуване на заразата из тях.