Италия налива 40 млрд. евро в бизнеса заради коронавируса

Италия налива 40 млрд. евро в бизнеса заради коронавируса

Италианското правителство одобри днес проектобюджет, предвиждащ 40 милиарда евро (47 милиарда долара) помощ за компаниите, училищата и трудовия пазар на фона на усилията за укрепване на икономиката, засегната от коронавируса, предаде ДПА.

Правителството в Рим обяви тази сутрин, че е приело бюджет за 2021 година и многогодишен бюджет до 2023 година.

Планът предвижда съществено увеличение на бюджета, за да се защити здравето на хората и стабилността на италианската икономика.

Около 4 милиарда евро са планирани за здравната система, включително удължаването на временните договори на 30 000 лекари и медицински сестри.

Около 6 милиарда евро са предвидени за училищата и университетите, а 4 милиарда евро за за най-тежко засегнатите от коронавируса сектори.

Освен това правителството на левоцентристкия премиер Джузепе Конте иска да допълни специален фонд за безработица. Големи суми са планирани за семействата, данъците и в подкрепа на по-бедната южна част на страната.

Според по-ранни информации очакванията са икономиката на страната да се свие тази година с 9 на сто заради пандемията от Ковид-19.

Същевременно се очаква брутният вътрешен продукт да нарасне с 6 на сто през 2021 година.

Разходите ще бъдат финансирани частично с дълг и частично с помощта, предвидена от ЕС за справяне с последиците от коронавируса.

Проектобюджетът ще бъде изпратен в парламента и след това в Европейската комисия.