Италианците наложиха глоба от 450 евро на турист, който яде на исторически паметник

Италианците наложиха глоба от 450 евро на турист, който яде на исторически паметник

Когато американски турист в Рим поискал да яде до ръба на „La Fontana dei Catecumeni“, той беше глобен с 450 евро в съответствие със строгите правила, защото ядял и пиел, докато седял до ръба на фонтана, построен от архитекта и скулптор Джакомо дела Порта, който е реставриран през 1997 г.

Той е защитен в съответствие с правилата, въведени за първи път през седемдесетте години на миналия век, които имат за цел да защитят историческите фонтани, статуи и други градски паметници.

От 2019 г. са в сила актуализирани правила с акцент върху поддържането на „екологичната“ защита на града.

Местната полиция каза в изявление, че уличните патрули в града са извършили повече от 300 проверки през уикенда, включително правило за ограничаване на силата на звука на музиката, пускана в баровете.

Според закона къпането в градските фонтани е забранено, а полицаите могат да глобяват и дори да забраняват достъпа до определена зона до 48 часа.

Общинският съвет уточни, че полицията патрулира в града, „за да гарантира уважение към художественото и културно наследство на столицата“.

Въпреки че правилата може да изглеждат ненужно строги, усилията на градските власти на Рим да опазят улиците чисти от боклук, графити и безредици допринасят за запазването на града за удоволствие на всички посетители, а преди пандемията от коронавирус около 10 милиона туристи са посещавали Вечния град всяка година.