Италианската одисея на терориста от Ница: Живял си като цар на круизния кораб „Рапсоди“

Италианската одисея на терориста от Ница: Живял си като цар на круизния кораб „Рапсоди“

Оказва се, че Италия е приела с широко рзтворени обятия терориста от Ница – 21 годишния тунизиец Брахим Асауи. И дори му е осигурила двуседмична луксозна почивка под формата на карантина на баровския круизен лайнер „Рапсоди“. След което полицията му връчва „открит лист“ да изчезва яко дим от Апенините в рамките на седмица и той потъва вдън земя. За да се появи в четвъртък сутринта в катедралата „Нотр дам“ на южни френски град и да заколи като кучета две жени и един мъж.

От вчера следобед, когато бе разкрита самоличността на Брахим Асауи, италианските медии не спират да питат доста гневно как е станала възможна безметежната негова одисея из Апенините и безпрепятственото му влизане във Франция? И то във време, когато отдавна вдигнатите под тревога срещу терористичната опасност сили за сигурност на Италия са импрегнирани допълнително с куп правомощия за контрол и на нашествието на „Ковид-19“ в страната. Защото тунизиецът пристига на намиращия се южно от Сицилия о. Лампедуза на 20 септември с още няколко стотин мигранти, снети са личните му данни, както си му е редът, взети са отпечатъци от пръстите, сниман е в профил и анфас.

След това му е връчено формално обвинение за незаконни влизане и пребиваване в държавата, което предполага глоба до 10 хил. евро и експулсиране или репатриране. Но вместо да бъде заключен в някой от изолаторите за нелегални мигранти, където да изчака наказанието за стореното престъпление, на 25 септември Брахим е качен на круизния лайнер „Рапсоди“.

За да изкара на борда му двуседмична антикоронавирус-карантина, която за журналистическото братство си е луксозна почивка, плюс разходка покрай италианските брегове, всичко за сметка на данъкоплатците. Като според разпитани негови спътници тунизиецът през цялото време не се бил откъсвал от двата си телефона и разговарял непрекъснато с близки и познати, които ченгетата на Италия, Франция и Тунис сега издирват кои са.

Много интересно е обаче това, което става в административния център на областта Пуля – град Бари, където „Рапсоди“ стоварва пасажерите си на 8 и 9 октомври. Брахим е свален на брега през втория ден с още 405 мигранти, двама от които веднага са закопчани и заключени в пандиза за разкрити стари престъпления, 104-ма са откарани в различни центрове за репатриране, 177-на, половината от които са малолетни, са подслонени в приемни домове.

А 122-ма от мигрантите получават най-желаната от тях „карт бланш“за Европа – подписан от шефа на полицията документ за напускане в рамките на седмица на държавната територия на Италия.

Сред тези щастливци е Брахим Асауи, който е пуснат да ходи където си иска след ново сверяване според служителите на реда в Италия на информацията за него с тунизийските служби и след полученото от тях уверение, че криминалното му досие е чисто. После 21 годишният арабин потъва вдън земя, но според експерти той със сигурност е получил логистична подкрепа от съмишленици в Италия, които са му помогнали да стигне и до Франция.

В дописките си по случая италианските медии припомнят, че в страната напрактика е бил отгледан и едва ли не подготвен за злокобното си деяние Анис Амри. Той влиза в страната като малолетен през 2011 г., като пет години по-късно организира касапницата на новогодишния базар в Берлин и седмица след това е застрелян от полицай в сателитния град на Милано – Сесто Сан Джовани.

А случаят с терориста Брахим Асауи предизвика мощен протест на италианската опозиция срещу правителството, което според нейните водачи било превърнало страната в разграден двор. Като бившият вътрешен министър и лидер на партията „Лига“ Матео Салвини, който се слави с ненавистта си срещу всякакви мигранти, обвини премиера Конте едва ли не в поощряване на незаконния приток на пришълци.