Ипотекираме и стар имот, за да купим със заем нов

Ипотекираме и стар имот, за да купим със заем нов

Рекордно ниските лихви доведоха до ръст на тегленето на ипотеки и купувачите, нямащи налични пари, залагат и друг собствен имот, за да покрият цялата цена на новото. Според кредитния консултант Тихомир Тошев в момента банките отпускат най-често до 85% от цената на сделката. „Така, за да покрият остатъка от нея, те правят втора ипотека и на практика теглят и втори заем“, пояснява той. По думите му често се прилага и друга схема с тегленето на потребителски кредит за останалите пари които не достигат, за да се купи имотът.

Въпреки опасенията за прегряване на пазара на имоти, изразено от БНБ и от някои търговски банки съотношението LTV – указващо какъв процент от покупната цена на имота може да бъде финансиран със заем, към момента е 80%-90%, твърдят анализаторите на пазара. Казано с други думи – в зависимост от типа на закупувания имот, дали е панел или тухла и от пазарната му оценка, изготвена от правоспособен оценител – купувачът може да получи до 90% банково финансиране при покупка на жилище.

Погледнато от друга страна цената на ипотечното кредитиране към днешна дата е

на исторически най-ниските си нива

Лихвата по кредитите за най-добрите потенциални кредитополучатели се движи между 2,5% и 3 на сто. Важно е да се уточни, че лихвата е част от годишния процент на разходите (ГПР) по заема. Кредитни експерти съветват винаги да се ориентираме по ГПР, защото този показател най-точно отразява цената на заема.

Тихомир Тошев обясни, че залагането на два имота, за да се купи един, се прави не много често. „В такъв случай се получава преобезпечаване, защото вторият имот със сигурност струва повече, отколкото обикновено се тегли, за да се добави необходимата сума за покупка на новопридобивания, довършването или ремонта му. Обикновено това се прави, когато се купува само със заеми жилище на шпакловка и замазка и трябва да бъде направен годен за обитаване и за това често отиват към 25 000 – 30 000 евро“, обясни експертът.

Тошев обясни още, че пазарът на ипотечно кредитиране се възстанови много бързо след първия пик на пандемията. „От началото на тази година

броят на отпуснатите ипотеки е с 14% повече

отколкото за същия период на миналата година. Ръстът се дължи на това, че банките не промениха лихвите си и запазиха останалите си условия същите. По време на върха на кризата имаше леки ограничения, които обаче още през юни бяха отменени.

Освен това според статистиката на БНБ през септември лихвите по ипотеките паднаха още леко надолу. Това мотивира хората, решили да си купят имот и не са заети в засегнатите от пандемията сектори, да теглят жилищни кредити. Имотните сделки за инвестиция обикновено са кеш, за да може да се защитят спестените пари“, добави експертът.