Интригата заплашван ли е Йоловски от Петков се заплита още след вота

Интригата заплашван ли е министърът на електронното управление Александър Йоловски от лидера на “Продължаваме промяната” Кирил Петков и настоящия депутат Божидар Божанов ще се заплита още след изборите.

Очаква се, когато мине вотът, Петков и Божанов да бъдат призовани на разпит. Процедурата е стандартна по закон, когато има сигнал, в който се твърди за отправяни заплахи. До момента двамата не са викани да дават показания, което също е нормално, защото едно тяхно призоваване между двата тура на избори не би се тълкувало еднозначно. В интервю за “Дневник” Кирил Петков потвърди, че още не е разпитван, както и отрече да е заплашвал Йоловски.

Същото направи и Божанов, който преди дни с пост във фейсбук отрече да е обсъждал поръчки и да е имало заплахи към когото и да е, а снощи пред “24 часа” заяви, че не е викан на разпит и не е получавал призовка.

От прокуратурата отказаха коментар в петък. До момента няма официална информация по скандала, който започна миналия петък, 27 октомври, паралелно с този за машините. И за него се разбра след втория Председателски съвет в кабинета на шефа на парламента Росен Желязков. В онзи ден имаше две поредни заседания, като на тях са били деветима депутати и шестима членове на ЦИК.

Засега като основен говорител по темата се изявява лидерът на групата на ИТН Тошко Йорданов. Той и е подал сигнала до Софийската градска прокуратура, антикорупционната комисия и Европейската прокуратура. Ето какво разказва Йорданов: Попитахме дали е имало политически натиск върху него (Йоловски – б.р.) и той каза: “Да. Върху мен е имало политически натиск. Беше ми обяснено как парите, които са 640 млн. за електронно управление в България, не може аз да направя обществени поръчки, а трябва да отидат в едни други хора.”

Кой те накара, кой те заплашва?, питали депутати. “Кирил Петков и същият този Божидар Божанов”. Даже каза, че е бил и заплашван от тях, бил е натискан, уточни Йорданов.

Освен това разказа, че “министърът на електронното управление споделил на Мария Габриел, че Кирил Петков е заплашвал децата му, за да се направи това”. Десислава Атанасова от ГЕРБ също разкри какво е казал министърът.

До момента е известно, че във връзка със сигнала показания е дал само министър Йоловски в Софийската градска прокуратура. За неговия разпит също не беше официално съобщено, не е известно и кой ден е бил – понеделник или вторник. Неофициално във вторник обаче се разбра, че на министъра е сложена охрана от НСО, а семейството му се пази от жандармерията. Тя е била назначена от прокурора, който го е разпитал, след като пред него министърът е изразил уплахата си. Самият Йоловски изобщо не е коментирал темата.

Не само Петков и Божанов, но и всички участници в съвета при Желязков би следвало да бъдат призовани на разпит, за да кажат дали са чули за отправени заплахи и дали има повече детайли.

По непотвърдена информация заплахите били отправени в периода от 1 до 3 октомври в дома на Петков в центъра на София. Там бил и Божанов. Не е известно да е имало и други, което прави задачата на разследващите доста трудна, тъй като ситуацията може да е дума срещу дума. В хода на разследването щели да се изземат и записи от камери.

Previous post Трявна се вдигна на бунт срещу местна мутра
Next post Нов вид далавера: Сваляш си номерата и паркираш без грижи!