Има места, където са паднали над 300 литра на квадратен метър дъжд

„Дъждовете бяха свързани с един обширен циклон, който се намираше над централните райони на континента. Атмосферата беше неустойчива и валежите бързо се генерират. През последния ден валежите са свързани със средиземноморски циклон. Той е характерен за зимата, рядкост е през лятото“. Това обясни в предаването „Тази неделя“ по bTV Евгения Трайкова, синоптик от НИМХ.

„Властите търсят съдействие, но би могла комуникацията да е по-добра. Голямо значение има инфраструктурата на едно населено място. За един час, ако в София паднат 30 литра на квадратен метър, ще има квартали, които ще наводнят и други, които – не“, добави тя.

„Климатично юни месец е най-дъждовният в годината. В случая на Северозападна България за Берковица, понеже тези данни извадих, имаше една обстановка на 3 и 4 юни там имаше голямо количество валежи, на 11 и 14 юни и сега тази актуалната има точки, където са паднали над 300 литра на квадратен метър. Това води до преовлажнение на почвата“, допълни синоптикът от НИМХ.

Според нея има цикличност на валежите над нормата през юни – така е било през 2005 година и 2014 г. „Тази и миналата пролет бяха по-студени климатично от обичайното. В същото време зимата беше по-мека. Климатът се определя за период от 30 години. Тогава може да се каже има ли промени“, добави Евгения Трайкова.