Илон Мъск: Бил Гейтс е тъпак! Няма да се ваксинирам

Основателят на SpaceX Илон Мъск заяви, че нито той, нито семейството му ще си поставят ваксина срещу Covid-19, дори тя да е лесно достъпна. Той коментира темата за коронавируса в подкаста Sway на „Ню Йорк Таймс“.

„Нито аз съм изложен на риск, нито децата ми“, обясни главният изпълнителен директор на Tesla, като обяви карантинните ограничения в САЩ като „ситуация без печеливши, която намали вярата ми в човечеството“. Преди време той ги нарече „неетични“ и ги сравни с поставяне под домашен арест, пише „Сега“.

Мерките против Covid-19 не бяха особено строги в Щатите, но в един момент доведоха до временно затваряне на заводи с множество работници. Фабриката на Tesla в САЩ също трябваше да преустанови работа, което вбеси 49-годишния милиардер. Според него това, което е трябвало да се направи, е всеки рисков гражданин да бъде поставен под индивидуална карантина.

От подкаста „Sway“ коментираха, че заради неспазване на мерките в САЩ са починали хиляди. „В крайна сметки всички умират“, отвърна Мъск.

Той изтъкна, че SpaceX „не е преставала да работи и за ден“ през цялата пандемия. „Имахме разрешение, защото вършихме работа, свързана с националната ни сигурност. Изпратихме астронавти до космическата станция и обратно“, посочи Мъск. SpaceX е и един от най-важните доставчици на ракети за мисиите по изстрелване на шпионски и комуникационни сателити на Пентагона.

Мъск нападна Бил Гейтс (през юли в интервю за CNBC основателят на Microsoft заяви, че Мъск не знае много за ваксините и че се надява ръководителят на SpaceX „да не се бърка в области, от които не разбира много“).

„Гейтс каза нещо за мен, без да знае какво правя. Добре бе, тъпак, ние всъщност правим оборудване за CureVac, тази компания за ваксини, в която си инвестирал самия ти“, заяви Мъск.

Последният голям проект на Илон Мъск също е свързан с медицината. Става дума за компанията Neuralink, която планира да поставя чипове в мозъка на хора, за да подобри умствените им възможности, съчетавайки ги със способностите на изкуствения интелект.

Според Мъск сливането между човек и компютър ще ни спаси като вид.

Междувременно стана известно, че Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ е сключила споразумения с 16 фармацевтични компании за подпомагане на производството на коронавирусна ваксина, когато бъде разработена. Това съобщи самият Бил Гейтс по време на форум в ООН за достъпа до ваксини.

„Единственият начин да се премахне заплахата от това заболяване някъде, е то да се премахне навсякъде“, каза Гейтс. Решението, посочи той, е да се увеличи производството на ваксини в световен мащаб, за да достигне до всички възможно най-скоро.

„В споразумението компаниите се ангажират, наред с други неща, да увеличат производството с безпрецедентни темпове и да гарантират, че ваксините ще се разпространяват възможно най-бързо“, каза той.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share