Илияна Йотова е гост на българите в Кипър за 24 май

Илияна Йотова е гост на българите в Кипър за 24 май

25-ото издание на „Дни на българската култура в Кипър“ ще бъде отбелязано днес с празничен концерт по повод 24 май. Той се организира от Съюза на българите в Кипър, а специален гост на тържествата е вицепрезидентът Илияна Йотова, предаде БНР.

Най-голямото и юбилейно българско честване на 24 май на острова е под егидата на Министерството на културата на Кипър и посолството на България в страната. Празникът се провежда и със специалната подкрепа на митрополита на Тамасос и Оринис Исаѝас, с когото вицепрезидентът Илияна Йотова ще се срещне днес.

Кипърският духовник е силно свързан с българската общност на острова. По негова инициатива ще бъде изградена първата в Кипър църква в български традиционен стил „Св. Йоан Рилски“. Тя ще се намира на територията на митрополията на Тамасос и Оринис, близо до столицата Никозия, като парцелът за нея е предоставен безвъзмездно.

Предстои в скоро време да бъде официално обявена дарителска кампания за набиране на средства за строителството на православния храм, казаха от Съюза на българите в Кипър, партньор в инициативата. За църквата са отпуснати 100 000 лв. от държавния бюджет на България. С музика и танци в тържествения концерт днес участват фолклорният състав „Капанци“ от град Попово и домакинът, фолклорният ансамбъл „Канатица“.