Илиан Тодоров за боклука в Искър: Не бях виждал такова нещо!

Илиан Тодоров за боклука в Искър: Не бях виждал такова нещо!

В деня, когато отидох на място – наистина не бях виждал такова нещо. Веднага реагирахме, реагира и министър-председателят и стартирахме почистването. Надявам се към края на седмицата то да приключи. Искам да кажа, че се справяме доста добре и доста бързо. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ областният управител на София Илиан Тодоров по повод възстановяването на щетите от водното бедствие и почистването на Искър от боклуците.

Окръжна прокуратура води разследване откъде идват тези боклуци, но се вижда, че голяма част от тях са пластмасови бутилки и електроуреди, затова искам да призова българите да сме малко по-отговорни и да не си изхвърляме боклуците навсякъде, заяви Тодоров.

Той обясни, че когато реката се намира в урбанизирана територия, почистването е отговорност на кмета на общината, а извън нея – на областния управител.

Трябва да имаме предвид, че почистването изисква огромни средства. Още миналата година прогнозирах какво ще се случи и реагирах, като изпратих искане до Министерски съвет за финансиране на почистване на всички реки в Софийска област, но ми отговориха, че в момента Министерството на финансите не разполага със средства за почистване на всички тези реки, посочи областният управител на София.

Бих направил препоръка към следващото Народно събрание да бъдат направени промени в Закона за водите и Закона за МВР и речните корита да се почистват от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защити на населението“, която разполага с необходимата техника. По този начин ще се спести и много изгубено време в комуникация между институциите. Всичко това обаче изисква много сериозни финансови средства, отбеляза Илиан Тодоров.

Той каза още, че в Областна администрация-София никога не е имало европейски проект за 6 млн. лева за почистване на коритото на река Искър, каквито твърдения се появиха.