Икономическият министър: Инвестираме още 330 млн. лв. в икономиката до Нова година

Икономическият министър: Инвестираме още 330 млн. лв. в икономиката до Нова година

През следващите седмици Министерството на икономиката ще инвестира още 330 млн. лв. по наличните процедури.Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов в ефира на БНТ. Допълнително финансиране ще получат средните предприятия – 200 млн. лв., за наддоговаряне на процедурата за производствен капацитет пък ще отидат 68 млн. лв.

По думите му кандидатите ще бъдат максимално улеснени при подаването на заявления за финансова помощ като за целта към критериите за кандидатстване се публикуват и видеоклипове, които да ориентират представителите на бизнеса, за да не се налага да заплащат допълнително за консултантски услуги.

Борисов подчерта, че от началото на кризата ресорното му ведосмтво и Министерството на труда и социалната политика са инвестирали над 1 млрд. лв. в българската икономика. Над 450 млн. лв. са по мярката 60:40 към социалното министерство, между 200 и 210 млн.лв. са инвестициите през Българската банка за развитие (ББР), на над 200 млн. лв. пък се оценяват и инвестициите по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

„От Международния валутен фонд (МВФ) отчетоха, че имаме много силни буфери, имаме имунитет към кризата, тъй като България е три пъти по-добра от целия ЕС по отношение на дефицит и около четири пъти по-добра от гледна точка на дълг“, категоричен бе той, като допълни, че българската икономиката е била подготвена за подобна криза.

Във връзка с обвиненията, че финансирането на достига до всички засегнати сектори, ресорният министър поясни, че се прави максимума, което се вижда и от проучванията на МВФ и прогнозата на Европейската комисия (ЕК). Борисов отново припомни, че още в средата на кризата правителството обяви над 1,1 млрд.лв. инвестиции в „хората и бизнеса“, като те се надграждат с всяко решение на Министерски съвет. Скандали с фирми, кандидатстващи по някои от оперативните программи обаче не липсват. За целта икономическото министерство е създало гореща телефонна лииния, където могат да се изпращат сигнали. Така преди два дни постъпва първия конкретен сигнал – за консултати, които предлагат своите услуги срещу заплащане, въпреки че е ясно, че всяка една компания ще може да получи средства.

Относно задлъжнялостта на бизнеса по време на кризата, Борисов коментира, че Българската народна банка и правителството имаха мораториуми, които са позволили на бизнеса да си поеме глътка въздух.

„В момента разширяваме процедурите за подпомагане през ББР и достигаме до гарантирани кредити от 1 млн.лв. за малки и средни предприятия и за до 2 млн. лв. за големи. Подобна процедура се отваря в момента към банките партньори от Фонда на фондовете (ФнФ)“, допълни той.

Според Борисов критичната точка за българската икономика е предизвикана по време на изолацията у дома през второто тримесечие на годината. Предвижданите рискове пък са свързани с втората вълна, която тече в момента. Въпреки това обаче „не се планира пълен локдаун, а се търси баланса между здравето на хората и здравето на икономиката.

По темата за Бюджет 2021 г. ресорният министър поясни, че „чрез бюджета в съчетание с европейските фондове, които правят общия мащабен бюджет се интервенира върху всеки един от факторите на икономически растеж „.

Борисов обобщи, че България е доказала, че може да е фактор на международната инвестиционна сфера и в момент на криза. До момента имаме сертифицирани проекти по Закона за насърчаване на инвестициите за над 720 – 730 млн., които пък създават 3 300 работни места.