Икономист: Има картели, които поддържат цените необяснимо високи

Неофициално инфлацията в България е около 25 процента средно. Можем да спрем това чудовище, само с адекватни мерки спрямо инфлацията. Те може и да са архаични, например с управляване на цените на едро и дребно от държавата, както и таван на цените. Така икономистът Йоаким Каламарис коментира в ефира на Euronews Bulgaria икономическото състояние на страната и новините от последните дни, че се наблюдава дефлация.

Според експерта дефлацията „не е реална“. Той дори прогнозира, че инфлацията ще се увеличава, а основна причина е войната в Украйна.

По думите му няма да усетим поевтиняване на цените нито на хранителните продукти, нито на услугите, защото „има спекула и без никакъв контрол на държавно ниво, няма как да стане“.

Съществува спекула на пазара и затова са високите цени на всичко, можем да говорим дори за спагети, яйца. Има картели, микро или мега картели, които поддържат цените необяснимо високи, защото има спад на енергийните ресурси, а от друга страна имаме ръст на цените на себестойността на продукцията.

Той допълни, че „живеем в свободна икономика и затова държавата може да регулира, но без грубо да се намесва. „Има начин да се регулират цените и да се направляват процесите спрямо спекулата“, допълни той.

А относно заявеното от финансовия министър Асен Василев за 3 процента дефицит в бюджета за тази и идната година, Каламарис коментира, че „може да се постигне с много сериозни реформи по отношение на контрабандата, за да спестим приходи и да си прехвърлим в реалната икономика“.